Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Johansson (C): Vårt skattesystem behöver förenklas

Annons

Svensken har uppseendeväckande dålig kunskap om våra skatter. Det visar Sifos undersökning som kom strax före jul. Bara drygt hälften av befolkningen känner till jobbskatteavdraget som nu införts i tre steg.

I Västerås innebär det att en person med en inkomst om 20000 kronor i månaden får 1135 kronor mer i månaden i plånboken. För västeråsarna innebär det en enorm ökning av den personliga köpkraften varje år. När man då ser Sifos utredning är den här frågan berättigad; hur bra kontroll vi egentligen har på den personliga ekonomin?

Talande var det i Sifos undersökning att endast två procent av de tillfrågade ansåg att skatten var för låg. Frågan är hur oppositionspartierna i riksdagen ser på detta då de aviserar gigantiska skattehöjningar om de skulle vinna valet 2010.

Vad Sifoutredningen klart visar är att vi behöver ett enklare och modernare skattesystem. Sedan 1990-talets skatteuppgörelse har närmare 300 särregler införts, vilket knappast gör skattesystemet enklare att förstå. Nu behövs ett skattesystem som stimulerar arbete och tillväxt samtidigt som tjänstesektorn, som framtidsbransch, ges den stimulans som erfordras. Beskattningen på arbete bör sänkas samtidigt som verksamheter som förorenar beskattas hårdare.

Ett klart och rakt regelverk behövs som tydliggör samhällets viljeinriktning samtidigt som ansvaret för trygghetssystemen blir tydligare. Förhållandet, som länge varit praxis, att ständigt skylla på någon annan måste försvinna. Lika nedslående som Sifos undersökning kan framstå att vara, lika stimulerande framstår den inför det förändringsarbete som väntar på skatteområdet.

Jörgen Johansson

talesperson i skattepolitiska frågor

riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons