Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Johansson (c): Vi bygger för nära vatten

Annons

Pia Nilsson (s) försöker skjuta över skulden på regeringen för den ökade översvämningsrisken för Mälaren. Sanningen och förslagen till lösningar är mer avvägda än Pia Nilssons inlägg den 21 juli.

Pia Nilsson framhåller att år 2000 hotade vattenståndet i Mälaren Stockholms tunnelbana. Kvalitén på dricksvattnet i Mälaren hotades och en samhälls-katastrof riskerades. Men vem hade regeringsmakten i denna katastroftid?

Vem borde snabbt ha vidtagit åtgärder när katastrofen var så gigantisk och vem har underlåtit att göra något? Frågorna är många och svaren är att den socialdemokratiska regeringen som var handlingsförlamad under de sista fyra åren av sin regeringsperiod.

Jag delar dock Pia Nilssons åsikt att något bör göras. I dag bygger vi vattennära, har anläggningar som ligger i riskzonen vid översvämningar och allt för få inser problemen. Ansvaret för att åtgärder vidtas ligger på såväl staten som kommunerna kring Mälaren.

Förändringar i PBL (Plan och bygglagen) har skett för att förebygga risker. Mycket återstår dock att göra från den kommunala sektorn för att klara klimathotet. Regeringen kommar att ta upp avtappningen av Mälaren i samband med den infrastrukturproposition som läggs under hösten.

Att propositionen har tagit så lång tid att utarbeta har sin grund i de luftslott som den gamla regeringen byggde på infrastrukturområdet. Löften om byggnation, utan pengar att genomföra dem med, har hämmat utvecklingen.

Nu tar alliansregeringen ansvar för såväl infrastruktursatsningar som Mälarens vatten. Det är mer konstruktivt än vad tidigare regering lyckades att prestera. Det vore kanske mer klädsamt om Pia Nilsson, försökte kliva ner från retorikens höjder och förde en verklighetsnära och målinriktad debatt i sakfrågorna.

Jörgen Johansson (c)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons