Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen Persson: Omsorg om gamla människor kräver personal

Annons

Almegas näringspolitiske chef Ulf Lindberg skriver i en artikel med rubriken Även de äldre måste få mer inflytande över sina liv. Det är vackra ord och många kan säkert dela tankarna om en bättre äldrevård med skribenten. Han går dock med tystnad förbi riskkapitalister och deras trixande i skatteparadis.

Problemen i äldreomsorgen beror inte på vem som utför vården utan på bristande upphandling och kontroll skriver Lindberg. Men alla utförare måste ta ansvar och arbeta seriöst.

Brister kontrollen, och detta utnyttjas av Carema till att snåla på alla områden från personal till mat och hygienartiklar, är det klandervärt oavsett uppföljning. Tunga, vägda blöjor och extra bonus till de som snålat mest visar vägen till vinstmaximering.

Riskkapitalister och övriga vårdgivare måste granskas noga. Ägarna bakom Carema tycks sakna erfarenhet av äldrevård men de vill tjäna pengar. Med kreativ bokföring kan vinsterna öka genom internlån till hög ränta.

Går det att förena god vård med risk-kapitalister och skatteparadis? I tidningar och på internet framförs unison kritik, både från höger och vänster klagas det högljutt över både vård och skatteflykt. Finansminister Anders Borg stämmer in i kören av kritiker men Almega duckar och tiger.

Med nöjda kunder och god hushållning blir god lönsamhet ett kvitto på att man gör någonting bra enligt Lindberg. Men god lönsamhet kopplat till avancerad skatte-planering i gränsområdet borde inte Almega vara lika förtjust i utan ta avstånd ifrån.

Almega vill ha mångfald inom äldre vården. Men hur kunna hindra några få koncerner att dominera marknaden? Privata företag bör välkomnas inom äldrevården om de ägs och leds av folk som har erfarenhet av vård och omsorg och har goda referenser. Fler lokala och regionala bolag med kunniga aktiva ägare vore något att eftersträva som motvikt till dagens finanselit. Men kan vårdpersonal lockas att driva egen verksamhet med upphandling till lägsta pris?

Omsorg om gamla människor kräver personal och vårdtagarna kan inte hanteras på löpande band som Henry Ford införde. Sitter man i ett skatteparadis och saknar erfarenhet av äldrevård är det säkert lätt till önskedrömmar om rationaliseringsvinster.

Med bra personal, kunnig och engagerad och i tillräckligt antal, samt möjlighet att servera god mat läggs grunden till ett värdigt omhändertagande och trivsel på våra äldreboenden.

Och med rätt upphandling kan privata bolag uppfylla kraven och göra ett bra jobb. Men låt oss slippa riskkapitalbolag i skatteparadis inom äldrevården. Exemplen avskräcker.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons