Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journalisterna på VLT: Gärna omställning – men stryp oss inte!

Pennan är mäktigare än svärdet, brukar det heta. Och ja – tidningen du håller framför dig kan förändra liv. Har gjort det, många gånger.

Annons

Tittar vi i VLT:s arkiv finner vi människor som, tack vare tidningen, fått upprättelse efter att ha blivit nonchalerade i åratal. Vi finner karriärer som tagit slut efter avslöjanden om maktmissbruk och oegentligheter. Vi finner politiska beslut som ändrats efter att nya fakta presenterats av nyfikna och orädda reportrar.

I 180 år har denna samhällsnytta dessutom varit en synnerligen lönsam affärsidé. Bara sedan 1998 har VLT:s vinst uppgått till närmare en miljard kronor. Inte ens det stora krisåret 2008 var siffrorna röda.

Det är i skenet av ovanstående man ska se det faktum att VLT:s ägare, Promedia, nu planerar mycket stora nedskärningar på sina 13 tidningar i Mellansverige. Kostnaderna ska kapas med 50 miljoner om året. 100 årsarbetstjänster – den absoluta merparten journalister – ska bort. Det motsvarar uppemot var tredje journalist.

Hur besparingen kommer att slå mot just VLT – som i dag har 66 tjänster – avgörs senare i vår. Men klart är att framtiden kommer att ställa hårda krav på prioritering.

Vad ska prioriteras ned? Riksnyheter? Sportbevakning? Bildjournalistik? Eller kanske granskning och fördjupning? Inga svar finns ännu.

Promedia talar inte om något ”sparprogram”. Man kallar processen för en ”omställning”.

Vi är överens med arbetsgivaren om att det finns behov av en sådan. Prenumeranterna blir färre, och det gäller hela branschen och oavsett kvalitet. Allt fler föredrar nya, digitala medier och det går helt enkelt inte längre lika bra att ta betalt för nyheter. Jakten på nya intäkter måste därför ha högsta prioritet.

Men vid en omställning flyttar man över resurser till nya satsningar. Vi journalister på VLT ser, så här långt, inga planer på sådana. Ambitionen att ställa om från en papperstidningsbaserad ekonomi till en modernare, mer nättjänstdriven går helt enkelt inte hand i hand med ett omfattande sparkrav.

Vi är rent ut sagt oroliga för att besparingar blivit Promedias enda verktyg för att generera nöjaktigt höga vinster.

I ett sådant scenario betalas priset av journalistiken.

Johan Kretz

för journalisterna på VLT, ordförande respektive vice ordförande i SJF-sektionen

Malin Marcusson

Svar: VLT har precis som alla tidningar tuffa omvärlds-förutsättningar. Under mitt första år på VLT har journalistfacket i likhet med medarbetarna bidragit mycket positivt med skarpa slutsatser av våra läsar-undersökningar.

Det är min förhoppning att det arbetet fortsätter när vi både måste minska kost-naderna och investera för att erbjuda mer i alla kanaler. Vi kraftsamlar kring ett skarpare och utvidgat lokalt nyhetsarbete och ett innehåll som också är intressant för våra mogna läsare. Under hösten hoppas jag att läsarna ska kunna ta del av frukterna av vårt förändringsarbete.

Thelma Kimsjö

tidningschef, VLT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons