Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juha Rundgren (v): Missbruk är inte något brott

Mikael Andersson Elfgren (m) har synpunkter på vänsterpartiets narkotikapolitik. Han hävdar att vi tycker att både innehav och bruk av narkotika ska vara lagligt. Det är ren lögn.

Annons

Vänsterpartiet tycker att innehavet av narkotika ska vara kriminellt eftersom det är ett effektivt sätt att komma åt den förödande langningen. Däremot anser vi inte att det är lika problemfritt att bruket av narkotika anses brottsligt. Detta låter kanske konstigt, men det finns en förklaring.

I Andersson Elfgrens svart-vita värld löser man kanske de flesta problem genom att bura in de knarkande busarna, men verkligheten är ofantligt mer nyanserad än så. Vi menar att det kan bli mycket svårare att lyfta en person ur ett missbruk när han eller hon stämplats som kriminell. Missbruk är trots allt en sjukdom, inte ett brott.

Varje person som hamnar i någon typ av missbruk är en tragedi. Därför anser vänsterpartiet att det är välfärdssamhällets ansvar att rehabilitera dessa personer. Detta är för övrigt samma välfärdssamhälle vars huvuddrag moderaterna i alla tider både röstat emot och försökt nedmontera. När de "gamla" moderaterna nu blivit "nya", har denna process lindats in i finare ord, men den har inte avstannat.

Vänsterpartiet ser det som absolut viktigast att arbeta förebyggande. Att tidigt se de tendenser som leder till missbruk är avgörande om vi ska vinna slaget mot denna sjukdom.

Därför är det viktigt för alla politiker i Landstinget Västmanland att noga granska de hälsoenkäter som görs, till exempel den nyutgivna Liv Hälsa Ung 2008. Där kan vi se trender och oroväckande tendenser och agera utifrån dessa.

Istället för att slösa tid på att häva ur sig felaktigheter om vår politik, uppmanar jag Mikael Andersson Elfgren att använda sitt välkomna engagemang för narkotikafrågor till att arbeta just förebyggande.

Juha Rundgren

oppositionslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons