Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julens tyranni

Annons

Julen, en kapitalets högtid, är avslutad. Varför firar vi jul? Inte för att Jesus påstås ha fötts i alla fall, kanske firade vi julen förr med anledning av just det, inte längre. Julklappshysterin kommer i gång i november. Människor springer som tokiga i affärer, puttas och knuffas för att komma fram. Handlarna och storföretagen gnuggar sina händer.

Tomtens julverkstad är bland annat belägen i Sydostasien. Där arbetar väldigt många barn natt och dag för att knåpa ihop presenter till dig och mig. Ingen tomte besöker barnen i Sydostasien, barnen arbetar ihop brödfödan åt familjen, många svälter, många dör. För att sätta världarna i kontrast med varandra så producerar dessa barn leksaker och kläder som vi sedan köper till våra barn.

Barnen i Sverige mår generellt sett bra och går i skolan. Vi äter allt som oftast fem måltider per dag, våra barn arbetar inte, producerar inga julklappar. Solidariteten förlorar återigen kampen mot kapitalets makt. Människans girighet slår rekord år efter år. Vi hör årligen hur glada spekulanter på börsen pekar ut det aktuella året som rekordår för julklappshandeln. Det är nu företag gör vinster, det är nu multinationella företag i många västländer marknadsför sina produkter som hårdast, produkter som i många led kan härröras tillbaka till barnarbete och i bästa fall usla fabriker där vuxna arbetar 20 timmar om dygnet för en väldigt liten summa pengar. Dessa produkter slåss vi för, i denna materiella tid är bara det bästa gott nog. En mycket klok man sade:

"Den som har flest prylar när han dör vinner."

Det stämmer in på hur vi lever i dag. Är det ett sådant samhälle vi vill leva i? Kapitalet styr över människorna, insikten är låg och det materiella styr vad vi tycker om varandra. När slutade människan vara viktig i vårt liv?

Du och jag har tillsammans ett ansvar för att så återigen blir fallet. Låt oss inte falla i den ekonomiska diktaturens händer, låt oss i stället predika människors rätt till självbestämmande, låt oss påvisa att lönerna för arbetare i utvecklingsländerna måste höjas avsevärt mycket mer, inga stora företag ska längre få göra pengar på människors olycka. Låt dem ta ansvar, tvinga dem ta ansvar, det är i våra händer det ligger. Åtta timmars arbetsdag måste införas samt att det ska vara fritt att ansluta sig till en väl fungerande fackföreningsrörelse. Det är en början. Låt handlarna svettas, det finns massor med människor i vårt närsamhälle som behöver hjälp. Sluta handla med varor och handla mänskligt i stället. Låt oss ta hand om dem som ingen har.

Du och jag min vän, har ett ansvar.

Vi är samhället, tillsammans måste vi visa att samhället är till för alla.

Det är det samhället jag vill leva i, det är det samhället vi alla kan leva i.

Fredrik Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons