Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junilistan: Ett moment 22 för svensk elproduktion

Det bör införas skrotningspremier på vindkraft, där målsättningen är att öka svensk elproduktion med 20 procent.

Annons

Lek med tanken att vi i framtiden gör oss beroende av 20 procent mer vind-el, dels för laddning av batterier, men dels för exportkontrakt till exempel Baltikum. Vad gör vi då när det inte blåser?

Tanken är att öppna dammluckorna hos vattenkraften för att öka produktionen och kompensera för vindkraftens bortfall.

Problemet är att vattenkraften körs fullt ut och kan inte öka. Plötsligt har vi ett elunderskott på 20 procent och vi kan inte importera el från omvärlden annat än mycket små mängder för att kabel- och nätförbindelserna bildar flaskhalsar.

Det innebär att vattenkraften måste byggas ut med 20 procent för att klara reglerbehovet och bygger vi ut vattenkraften då behövs inte den dyra vindraften som således kan skrotas.

Alternativet är att vi bygger kolkraftverk med ”stand by-funktion” för att kompensera bortfallet. Men då ökar koldioxidutsläppen och tar bort syftet med vindkraft. Kärnkraften kan inte snabbregleras och finns därför inte med i beräkningen vid en snabb elomställning.

Att bygga om ett hundratal fjärrvärmeverk till kraftvärmeverk med ny teknik, är förmodligen fortfarande det mest realistiska alternativet till vindkraft och vattenkraftsutbyggnad. Det ger ett likvärdigt tillskott. Som bränsle utnyttjas förnyelsebar energi i form av skogsavfall men även svartlut från pappersindustrin. Denna satsning skapar hundratals nya jobb. Varför har inte detta gjorts för länge sedan?

Dessutom har vindkraftsförespråkarna i mitten på 1990-talet fridlyst våra älvar. Därför kan vi inte bygga ut vattenkraften ytterligare.

Ännu ett ”moment 22”.

Peter Lilja

Bengt Bayard

Per Järhem

Tord Wiklund

Junilistan Bergslagen-Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons