Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junilistan: Folkomrösta om Sveriges viktigaste beslut sedan 1921

Annons

EU:s ansvariga försöker nu att få oss undersåtar att tro att förslaget till grundlag är nytt. Det mödosamma juridiska arbetet för att skapa en ny grundlag har bestått i att göra förpackningen glättigare och ordvalet mjukare och att stuva om i gamla förslag.

Det nygamla grundlagsförslaget innebär en klar och mycket allvarlig försämring för

demokratin. Demokratin, som är ett av

Junilistans adelsmärken, får inte skändas genom att makten flyttas längre bort från medborgarna. Det som verkligen händer är att våra folkvaldas makt minskar i samma takt som EU-tjänstemännens ökar. Det finns i dag minst 42 000 anställda inom EU:s institutioner som hjälper till att försvaga demokratin.

Junilistan är ett EU-positivt parti som

vill ha ett taggat och effektivt EU byggt på samverkan och samförstånd. Det som förmörkar frågan är de svenska riksdagspolitikernas totala brist på EU-engagemang vid 2006 års riksdagsval. Det måste finnas gränser för hur långt de taktiska manipulationerna kan gå för att göra en politisk vinst som samtidigt förringar miljoner människors seriösa förhoppningar. Varför begärde de inte medborgarnas mandat

innan? Nu genomför de i stället i skydd av dimridåer i höst slutligen EU:s nya grundlag.

Sveriges regering och riksdag kan inte längre hävda att vi har en representativ

demokrati. Den enda raka vägen vore att aktivt, objektivt och brett informera

svenska folket om innehållet i, och konsekvenserna av, det nya grundlagsförslaget. Varför skall inte vi svenskar få möjlighet att folkomrösta om förslaget?

Det fick fransmännen och holländarna 2005 och nu skall irländarna få göra det.

Junilistan förordar folkomröstningar vid för hela landet viktiga beslut. Besluten blir därmed aktuella för de medborgare som är beroende av beslutet nu och framöver. Folkomröstning är det mest demokratiskt anständiga som underlag för beslut och för att skapa ett närmare förtroende mellan väljare och folkvalda. Möjligheten till att riksdagen beslutar om folkomröstning finns fortfarande eftersom det enligt svensk grundlag krävs beslut av två riksdagar för att ändra grundlagen och dessutom krävs att ett val sker däremellan.

Vill politiker inte ha den makt eller det ansvar makten medför utan att överföra den till Bryssel finns alternativet att avgå. Sitter de kvar skall de inte låtsas att de vill företräda det svenska folket.

Peter Lilja

Fagersta

Monica Vatn

Västerås

Bengt Bayard

Arboga

Alf Karlman

Stora Sundby

Tord Wiklund

Västerås

junilistan Bergslagen-Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons