Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junilistan: Ge kunderna billig och miljövänlig el

Annons

Vattenfall kontrollerar en stor del av energiförsörjningen i Berlin och Warszawa och det statliga finska bolaget Fortum kontrollerar energiförsörjningen i Stockholm. Båda bolagen levererar varje år mångmiljardvinster till sina respektive finansministrar på bekostnad av kundernas ekonomi.

De höga elkostnaderna begränsar möjligheterna för företagen att expandera och därmed anställa nya medarbetare. I budgeten har regeringen dessutom föreslagit höjda elskatter, vilket också motverkar den så kallade jobblinjen.

Elgiganterna samarbetar även inom elproduktionen genom att de gemensamt äger de svenska kärnkraftverken, där även en tredje kompis, nämligen Eon, finns med. Detta undergräver ytterligare förtroendet för elgiganterna hos oss konsumenter.

Konkurrensverket har visserligen påpekat att kors- och samägande av elproduktionen innebär konkurrensproblem och att samägandet innebär en risk för otillbörligt informationsutbyte. Detta är ett tamt byråkratiskt maktspråk som är långt ifrån symbolvärdet med de ruttna tomaternas klarspråk.

Den årliga vinstpotentialen för de tre eldrakarna är mer än 60 miljarder kronor. Den vinsten kan realiseras genom att rörelsekostnaden för vattenkraft och kärnkraft ligger på låga sex öre per kilowattimme. Mycket närmare den brända jordens ekonomi kan man inte komma.

En liten strimma av hopp om lägre elkostnader kan vi se om nätförbindelserna mellan de nordiska länderna byggs ut. Om konsumenterna får möjlighet att köpa energi direkt från leverantören i andra nordiska länder skulle, om marknadsekonomin orkar besegra den statliga byråkratin, konkurrensen på slutkundsmarknaden kunna leda till billigare el. Ett perspektiv på detta är att Sverige importerar el under vintertid, vilket innebär att Sverige är beroende av omvärlden.

I ljuset av dessa fakta framträder klart en inkompetensförklaring av regeringen som inte utnyttjar möjligheten att bygga ut egen produktion till en hög självförsörjningsgrad. En annan möjlighet till eltillskott är att man bygger om fjärrvärmeverk till kraftvärmeverk genom installation av turbin och generator för produktion av el. Tyvärr är det nog alltför realistiska åtgärder för att slukas av den byråkratiska statsapparaten.

Vi vädjar till Vattenfall att avveckla sina miljöförstörande engagemang utanför Sverige och koncentrera sig på uppgiften att förse oss med billig och miljövänlig el och även säkerställa en hög självförsörjningsgrad. Det skulle påverka sysselsättningen positivt i Sverige och därmed välståndsutvecklingen.

ALF KARLMAN

TORD WIKLUND

Junilistan Bergslagen-Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons