Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junilistan: Konsumenterna får betala subventionerna

Annons

Helena Olssén, regionchef hos Svensk Energi, skriver "kraftig vindkraftsutbyggnad kommer inte att påverka priset till kund."

Svensk Energi är en branschorganisation för Sveriges elleverantörer och naturligt är att den pågående gigantiska kapitalöverföringen från elkonsumenter till elproducenter ska försvaras.

Olssén håller med om att produktionskostnad för vindkraft ligger i härad 100 öre per kilowattimme, men menar att på grund av subventionerna kommer inte detta höga pris att slå igenom till kund.

Det är konsumenter som indirekt och direkt betalar subventionerna (miljöbonus, nätnytta och elcertifikat). När dessa subventioner successivt försvinner, kommer kostnaderna direkt att belasta elräkningarna, genom att vindkraftens produktionskostnaden blir prisledande på elbörsen Nord Pool.

Som jämförelse ska nämnas att den svenska vattenkraftens produktionskostnad ligger under tio öre per kilowattimme och härav framgår den stora vinstpotential som finns för elproducenter om vindkraftens produktionskostnader slår igenom hos Nord Pool.

Tord Wiklund

Junilistan Bergslagen Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons