Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junilistan: Låt riksdagen veta din åsikt om Lissabonfördraget!

FRA-debatten, före, under och efter beslutet i riksdagen har bokstavligen "klätt av" alla våra riksdagsledamöter - utom en.

Annons

Camilla Lindberg (fp) är det lysande undantaget, som via sunt förnuft och eget omdöme röstade nej till FRA-lagen. Resten av alliansens riksdagsledamöter fogade sig, likt forntidens trälar, i sin herres önskemål och står där idag lika avklädda som kejsaren i sina "nya kläder."

I höst väntar en ännu viktigare omröstning i riksdagen, den om Sveriges godkännande av Lissabonfördraget. När nu alliansens företrädare så lättvindigt och okritiskt röstade igenom den "enkla" FRA-lagen, hur hanterar de då den mer komplexa frågan om Lissabonfördraget? Där har ju alliansen också stöd av lika okritiska ledamöter från socialdemokratin.

Svenska folket och en stor del av medieSverige har i FRA-frågan visat kurage och opponerat sig. Lissabonfördraget, inkörsporten till "United States of Europe", är bortröstat av Irlands folk. Detta till trots manglar EU vidare och åsidosätter sina egna spelregler.

Det är dags att vi drar igång debatten och vägleder våra riksdagsledamöter före omröstningen i riksdagen. Merparten av svenskarna vill inte lämna över mera makt till EU men önskar sig ett folkens EU som koncentrerar sig på viktiga, gränsöverskridande problem. Inte ett EU som övergår till att bli ytterligare en stormakt utan folklig förankring.

Vi i junilistan arbetar, hemma och i EU-parlamentet, för ett folkets EU och mot bildandet av en ny stormakt som styr livet för medborgarna i de 27 medlemsländerna. I de flesta frågorna styr varje land sig bäst självt och genom samarbete direkt länderna emellan. Då först fungerar den närhetsprincip (subsidiaritet) som EU pratar mycket om men hittills haft oförmåga att leva upp till.

Bengt Bayard

Peter Lilja

Junilistan Bergslagen-Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons