Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junilistan: Riksdagsledamöter - kör inte över folket en gång till!

Annons

EU-ansvariga i vårt land försöker få oss medborgare att tro att det förslag till ny grundlag för EU som riksdagen ska ta ställning till den 20 november är nytt.

Nuvarande förslag till fördrag föregicks av ett tidigare, under flera år utarbetat förslag till fördrag, som avvisades vid folkomröstningar i Frankrike och Nederländerna. Man ansträngde sig att införa ändrade ordval som dock inte förändrade fördragets faktiska juridiska innehåll.

Irland har en lagstiftning som tvingar dess regering att överlåta på medborgarna att ta beslut som gäller landets grundlagar. I juni 2008 röstade irländska folket nej till det ompaketerade "glättigare" fördraget.

Utan hänsyn till medborgarnas nejröst i de länder som genomfört folkomröstningar om fördraget bedriver nu EU-etablissemanget ett fortsatt taktiskt manipulerande spel för att göra en politisk vinst. Att den vinsten i så fall sker till priset av att fullständigt nonchalera miljoner människors berättigade demokratiska förhoppningar tycks inte bekymra EU:s ledare. Det finns idag minst 42 000 anställda inom EU:s institutioner som medverkar till att förminska demokratin i Europa.

Det tycks inte heller bekymra regeringen, som i sällskap med socialdemokraternas partiledning, vill rösta för ett godkännande av Lissabonfördraget i riksdagen nu på torsdag.

Om de verkligen vill göra medborgarna och demokratin en stor tjänst ska de uppskjuta ställningstagandet. Lavaldomen från EG-domstolen gick emot de svenska fackförbundens blockad. Det finns dessutom en mångfald av andra områden där beslutsmakten lämnar Sverige om vi godkänner Lissabonfördraget.

Vi eftersträvar att beslutsmakten ska ligga så nära medborgarna som möjligt. Av riksdagspolitiker kan vi avkräva ansvar för det mandat vi lämnat dem. Junilistan stödjer att EU-länderna fortsätter utvecklingen av effektiv handel men vill att EU koncentrerar verksamheten till viktiga gränsöverskridande frågor som klimat och miljö.

Junilistan hävdar att en folkomröstning krävs för detta viktiga beslut om EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget.

Ändring av svensk grundlag kräver beslut av två riksdagar med mellanliggande val däremellan. Det nu gällande Nicefördraget smögs på svenska folket i strid mot vår grundlag. Nu försöker ovannämnda partier i strid mot grundlagen att än en gång köra över svenska folket. Riksdagen har fortfarande möjlighet att visa respekt för vår grundlag och besluta om en folkomröstning.

Sven Olsson

Max Elgeby

Peter Lilja

Monica Vatn

junilistan Bergslagen-Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons