Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junilistan: Skjut på ratificeringen av Lissabonfördraget!

Annons

Socialdemokraterna Göran Färm och Lars Eriksson diskuterar olika lösningar på Vaxholmsfallet. Huvudlinjen är att förändra EU:s lagstiftning (Utstationeringsdirektivet) och att lägga en "social klausul" till Lissabonfördraget. LO-kongressens krav, att skjuta på den svenska ratificeringen av fördraget till dess principfrågan lösts, avvisas bestämt av författarna.

Jag sympatiserar självfallet med Färms och Erikssons ambition att värna den svenska strejkrätten gentemot EU:s lagar. Men den väg de anvisar är inte framkomlig. En "social klausul" som läggs till fördraget ändrar inget i rättssaken. EG-domstolens överhöghet består, och den ser till de grundläggande skrivningarna, inget annat. Därom är, tror jag, de flesta juridiska experter ense.

Lika svårt är det att tro på en förändring av EU:s lagstiftning. De länder som intervenerade i Vaxholmsmålet på Svensk Näringslivs sida utgör (med lite hjälp) en blockerande minoritet i ministerrådet.

Med nuvarande höger-dominans i EU:s regeringar är det betydligt lättare att tänka sig ett försämrat direktiv än ett bättre. Men viktigast av allt - kommissionen kommer med all sannolikhet inte att göra något, och de behöver heller inte göra något, oavsett vad parlamentet säger.

Sveriges trumfkort är att vi inte ratificerat Lissabonfördraget. Följer vi LO-kongressens uppmaning och vägrar detta, skulle vi sätta mycket stort press på alla EU-institutioner. Och varför skall vi avhända oss denna möjlighet?

Det nya fördraget kan inte träda i kraft innan Irland haft en ny folkomröstning, vilken troligen kommer hösten 2009. Sverige bör deklarera att vi skjuter på ratificeringen tills läget klarnat vad avser strejkrätt och kollektiv-avtal. Eller varför inte göra som Irland - hålla en folkomröstning i frågan?

Ett sådant handlande skulle visa att Sveriges riksdag inte utan vidare skriver under på de maktöverlåtelser som föreslås i Lissabonfördraget. Tyvärr har Sveriges agerande gentemot EU hittills präglats av en nästan självutplånande undfallenhet. Det är dags att sätta ned foten och på allvar stå upp för värden som vi anser omistliga i vårt land! Dit hör strejkrätten.

Göran Färm tillhör dem som år efter år försäkrat de svenska löntagarna att EU-fördragen inte innebär någon fara för de svenska löntagarna. Inget ont i det, Färm har slagits för vad han ärligt trott på. Men nu har det ändå visat sig att Färm tagit ordentligt miste vad EU:s fördrag egentligen innehåller.

Låt oss inte göra om det misstaget utan lära av vad som skett: EU är ingen hjälp att lösa Vaxholms-fallet. EU är ett hinder. Vaxholm löser vi inte med att ge efter utan genom att göra motstånd.

Skjut på ratificeringen alltså, eller utlys en folk-omröstning. Någon gång måste vi våga ta strid med Unionen!

Sören Wibe

partiledare, junilistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons