Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junilistan vägrar åka löfteskarusell

Annons

Valrörelsen har utvecklat sig till en löfteskarusell där de två blocken bjuder över varandra. Göran Persson lutar sig lugnt tillbaka och säger att med årets tillväxt kan han lova pengar till såväl tandvården som a-kassan och pensionärerna. Och Reinfeldt lovar att matcha varje utgiftskrona från socialdemokraterna. Kampen mellan blocken står inte om politiken utan om regeringsmakten för dess egen skull.

Riksdagspartierna har tillsammans redan gett löften för minst 150 miljarder. Ekonomiprofessor Lars Calmfors varnar i tidningen Metro för att överbudspolitiken kan leda till att det inte finns pengar när konjunkturen vänder. Perssons eller Reinfeldts valseger kan då visa sig bli mycket dyrköpt.

En ansvarsfull budgetpolitik är en central del av Junilistans politik. Vi kommer inte att bidra till stora utgifter som hotar den ekonomiska stabiliteten eller ökar statsskulden. Om vi ska kunna sänka skatterna i Sverige, för att klara den internationella konkurrensen, förutsätter detta också att de offentliga utgifterna är under kontroll. Statsskulden som andel av BNP måste falla även i framtiden.

Junilistan räknar med att tillväxten i år och nästa år lämnar ett utrymme för skattesänkningar och/eller ökade utgifter på bortåt 50 miljarder. Men det utrymmet måste framför allt användas för att få den ekonomiska tillväxten att leda till ökad sysselsättning. Vi måste få många fler riktiga jobb. Med tanke på att tillväxten i år kan bli över fem procent är det direkt skrämmande att det tillkommer så få nya jobb.

Därför måste jobbskapande åtgärder prioriteras. Junilistan har ett starkt 11-punktsprogram för småföretagande. Vi vill till exempel låta sjukförsäkringssystemet ta över kostnaderna för både sjuklön och rehabiliteringsutredningar. Företagen måste också få bygga upp kapital ur obeskattade vinstmedel för att ha buffertar mot bakslag.

Junilistans förslag kostar cirka 60 miljarder. Reformerna ryms nästan helt inom det budgetutrymme som skapas tack vare den snabba tillväxten i ekonomin. Och våra förslag syftar helt till att få många fler i arbete. När detta sker, blir resultatet fortsatt hög tillväxt och förstärkta statsfinanser. Det enda sättet att förstärka välfärdsstaten på sikt är att skapa fler riktiga jobb.

Junilistan vägrar åka med i de övriga partiernas löfteskarusell. De båda blocken lovar nu pengar till alla grupper för att köpa deras röster. Men de pengarna måste de då ta från andra grupper eller genom försämringar av vården eller skolan eller genom skattesänkningar. Junilistan försöker inte köpa röster genom att lova mer bidrag till alla grupper. Vi presenterar bara förslag som leder till fler riktiga jobb. Det är vad landets framtid kräver.

Nils Lundgren

Hans Spångberg

Eva-Britt Andersson

Monica Vatn

Tord Wiklund

Ninni Ljung

Vi måste få många fler riktiga jobb. Med tanke på att den ekonomiska tillväxten i år kan bli över fem procent är det direkt skrämmande att det tillkommer så få nya jobb, skriver Nils Lundgren, partiledare Junilistan, och fem riksdagskandidater för Junilistan i Västmanland.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons