Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

K-E Andersson (fp): Turkiet bör med i EU

Benazir Bhutto som mördades av motstånd-are mitt under sin valkampanj 27 december 2007 i Pakistan kom att lämna efter sig ett slags testamente nämligen boken "Försoning".

Annons

Hela detta budskap borde många politiker världen över ta till sig för att lösa några av vår tids mest ödesmättade konflikter som Israel/Palestina, Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan.

En omfattande försoning måste komma att ske mellan judendom, kristendom och Islam, mellan det som i Mellanöstern kallas bokens folk eller Abrahams barn. Det heter så för att markera den stora släktskapen mellan dessa tre världsreligioner. Under de första 600-800 åren efter Muhammed levde dessa religioner i Mellanöstern i de så kallade Sultanaten i stor harmoni. Det fanns till och med en arbetsfördelning dem emellan. Muslimerna skötte jorden och styrde i stort, de kristna fick sköta byråkratin och judarna fick sköta pengarna.

Korstågen från Europa under medeltiden för att rädda Palestina var allt annat än heroiska utan snarare rena rövar- och mördaraktioner. I Spanien i slutet av medeltiden som hittills varit moriskt tog emellertid de kristna över och kastade ut både muslimer och judar eller tvingade dem att konvertera. Under kommande århundrade införde Spanien en inkvisitionsprocess som inte stod Hitlers eller Stalins skräckvälde efter i jakten på misstänkta fördolda judar eller muslimer.

I en annan del Europa nämligen Central- och Östeuropa inleds en mycket mörk historia från 1300-talet, nämligen organiserade judeförföljelser. Furstar med problem kom att i samarbete med kyrkan uppvigla bönder och arbetare till pogromer mot judar. Denna företeelse pågick från tid till annan och slutade först i och med tredje rikets fall 1945. Som kristen skäms jag över det som hänt och att det lett fram till den situation vi har i dag i världen.

Hur det nu än skall gå till så måste vi komma fram till en historisk försoningsprocess och vi måste göra oss kvitt våra fördomar och okunskaper. Koranen förespråkar faktiskt utbildning, kunskap, barmhärtighet, omsorg om de svaga, de fattiga och fördrivna och förespråkar kvinnans rättigheter.

Men stamsamhällets värderingar kom att ta över och feltolka koranen. Sådana företeelser finns och fanns också inom kristendomen. Detta är ett faktum som många moderna muslimer påpekar vid diskussioner. I vissa muslimska utvecklingsländer är det de kvinnliga småföretagarna som i dag tar täten som Bangladesh.

Det står inte still utan värderingar förskjuts hela tiden och vid positiv utveckling byts gamla värderingar mot nya. Det finns i dag en verklig kamp inom islam mellan det förflutna och framtiden och jag tror den finns inom kristendomen också. Man måste bryta de onda cirklarna av fattigdom, extremism, diktatur och terrorism och slå in på vägen mot sann försoning.

Därför anser jag att Turkiet bör bli en fullvärdig medlem i EU efter erforderliga demokratiska anpassningar. I EU; s medlemsstater finns dessutom stora grupper muslimer i dag och de måste också få känna att EU är deras hem precis som det är för alla andra medborgare i Europa. Ett starkt sekulärt EU där folk från världens olika religioner lever tillsammans under stor tolerans är framtiden och bidrar även till kommande försoningsprocesser för världen i övrigt inte minst mellan" Bokens" folk. Det finns också ett moraliskt ansvar att på allvar ta upp det Benazir Bhutto skrivit i sin bok "Försoning".

Karl-Erik Andersson

Ordförande i Folkpartiets EU-grupp i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons