Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

K-E Andersson: Partierna måste tänka om

I VLT:s ledare den 28 september står det att för få deltar i de politiska partiernas arbete. Det är sant och därför måste partierna ompröva sina arbetsmetoder.

Annons

Många gånger blir partimedlemmar sedda som arbetskraft för utdelning av broschyrer och annat tidskrävande fotarbete. Belöningen för detta är liten.

Skälet till medlemskap är påverkan och inflytande på politiken. Men det är en liten inre krets som lägger upp handlingsplaner, strategier och programutvecklar.

För ett mindre parti blir förtroendeuppdragen få och någon eller några få i partiet får välbetalda förtroendeuppdrag. De som innehar dessa toppuppdrag får en stark kraft att försvara sin position eftersom de blir ekonomiskt beroende av sina arvoden. Dessutom sitter dessa personer kvar över lång tid både i majoritets- och oppositionsställning med höga löner.

Sådant leder till stagnation i politiken och kan bli en kräftgång i synnerhet för små partier. Kompetenser som vill utveckla och förändra stöts bort av person-liga maktskäl.

Därför är det många som inte ser några möjligheter att fortsätta i politiken. Detta är en bister sanning för partimedlemmar och väljare.

Partierna måste tillåta sig fri öppen debatt och fler byten på toppositioner. Kommunalrådsuppdrag och liknande uppdrag bör tidsbegränsas till en mandatperiod för att gynna förnyelsen. Med dessa förändringar skulle fler medborgare gå in och delta i partiernas arbete.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons