Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalabaliken i Vaxholm

Annons

Det har skrivits en hel del artiklar om blockaden i Vaxholm, men en övergripande konsekvens av kommunen Vaxholm och det lettiska färetagets agerande har inte framkommit.

För det första bör man ha klart för sig att blockaden inte riktas mot de lettiska arbetarna utan mot det lettiska företaget, så allt tal om att man hindrar den rörliga arbetsmarknaden i EU är falsk. Det finns ingenting som hindrar de lettiska byggnadsarbetarna att arbeta i Sverige, men till avtalsenliga löner.

Det underliga i den här historien är, att svenska företag inte protesterar. Enda möjligheten för dem att konkurrera på en snedvriden marknad är att anställa utländsk arbetskraft med låga löner. Är det så vi vill ha det? Det spelar ingen roll om det gäller ett litet eller stort projekt. Följden blir densamma.

I en kommun är det viktigt att de som bor där har arbete och kan betala in skatter. De lettiska arbetarna betalar inte skatt till Vaxholms kommun och jag undrar, om kommunen tagit med detta i uträkningen av fördelarna med det lettiska anbudet? Har man tittat på kostnaderna för eventuella arbetslösa byggnadsarbetare i kommunen? Gör man en ordentlig konsekvensuntredning kanske den eventuella vinsten blir en förlust.

Kostnadsläget för att leva och bo i Lettland är ett annat än i Sverige. Lönerna i Sverige är satta efter just dessa förhållanden. Vi vill väl inte att invånarna i Sverige ska gå ifrån sina hem för att de inte kan betala räntor och amorteringar på grund av helt snedvriden konkurrens. De politiker, som anser detta, skulle kanske må bra av att utsättas för liknande konkurrens. Säkert finns det många svensktalande i Norden och Baltikum som skulle kunna ställa upp i våra val för en lägre taxa än den gängse. Det kanske räcker om de kan engelska och då blir ju konkurrensen så mycket hårdare.

Det är ett av de borgerliga partiernas ställningstagande som jag har svårast att förstå, och det är centerns. Maud Olofsson har skrikit högst och starkast om det förskräckliga facket och de osolidariska byggnadsarbetarna.

Hon är ju den, som utger sig för att vara glesbygdens beskyddare. Hur går det om just dessa kommuner följer Olofssons budskap och kortsiktigt väljer låga anbud från utländska arbetsgivare? Jo, kommunen dör i brist på skatteinkomster, invånarna flyttar och kvar finns endast äldre med låga pensioner.

Till slut blir hela Sverige en glesbygdskommun, långt uppe i norr, i EU:s Förenta Stater. Politikerna som har tänkt sig en avslappnad pensionärstillvaro på Spaniens och Italiens solbelysta stränder kanske inte får någon pension. Kassan är tom. Moderaterna, som under min barndom kallades Högern, och då marscherade med svenska flaggor på Svenska Flaggans dag samt med svulstiga ord hyllade "fosterlandet", får istället lovsjunga EU-flaggan.

En eloge till facket med hopp om att de vinner denna kamp, som är så viktig för vår överlevnad.

Ingegärd Stange

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons