Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kalla fakta-programmet en nyttig väckarklocka"

Jonas Sjögreen skriver i sin debattartikel den 11 oktober att Kalla Fakta-programmet om vården i Västmanland inte stämmer och tar mig som exempel.

Annons

Jag är den person som på grund av uteblivna vävnadsprover drabbades av svår sjukdom.

Jag är inte den ende som drabbats. På samma vårdcentral fick en annan läkare 2003 en erinran av Hälso- och sjukvårdens

ansvarsnämnd för att provtagning inte gjorts. Den patienten hade inte samma tur som jag.

Vi har slutit oss samman i nätverket Kriv (Kvalitet och rättvisa i vården). Vi började själva undersöka varför vi nekades vårdinsatser efter att kontakter med landstingsansvariga inte gav något resultat. Denna research lämnade vi sedan över till Kalla fakta.

Vi kunde i offentliga handlingar se att den ansvarige tjänstemannen på landstinget fått veta att det låga antalet kurator-/psykologsamtal i Kungsör berodde på att deras grundinställning var att den egna personalen ska sköta sådant.

Psykologen anlitades enbart som handledare en timme per månad.

Det låga antal sjukgymnastikbehandlingar motiveras av vårdenhetschefen med att "strategin" varit ett fåtal behandlingar oavsett diagnos. Patienter med kroniska besvär, gör sig tydligen inte besvär här! Om detta vittnar många insändare i lokalpressen under årens lopp, där patienter klagat på bristen på rehabilitering.

Likaså skriver Sjögreen att läkarna har en rehabiliterande inriktning som gör att Kungsör har det lägsta sjukskrivningstalet i Västmanland. Sjögreen påstår även att Kungsör har det lägsta sjukskrivningstalet i Västmanland. I statistik från Försäkringskassan ser man att ohälsotalen i Kungsör (49,5 2006) är högre än grannkommunernas, högre än medel för Västmanland (45,7) och att Västmanland som helhet har bland de högsta ohälsotalen i landet, (39,9).

Kungsörs familjeläkare ingår, som Jonas Sjögrens mottagning Prima, i Praktikertjänst AB. I Kriv:s arbete med att syna vården ville vi se på ekonomin på respektive vårdcentral. Vi beställde hem årsredovisningar från de flesta, offentliga som privata. Men när vi ville granska de ekonomiska redovisningarna från de nio västmanländska primärvårdsenheterna som ingår

i Praktikertjänst blev det nobben från ekonomidirektören.

Vi bad även två landstingsledamöter från oppositionen respektive alliansen, att kontakta Praktikertjänst för detta ändamål. Till dags dato har de trots påminnelse inte ens fått ett svar!

Då vi inte gav oss utan kontaktade Bokföringsnämnden fick vi veta att vi skulle ta reda på hur Praktikertjänst var organiserade för att sedan se om det fanns någon laglig möjlighet att få se respektive enhets ekonomiska redovisning. Döm om vår förvåning då en av oss ringer upp Praktikertjänst och på vår fråga hur det fungerar att vara med i koncernen får veta att "man sköter sin egen enhet, men det fina är att ingen sedan kan se vad man gör med pengarna, inte ens landstingen kan gå in och titta".

Vi hoppas att Kalla fakta-programmet är en väckarklocka för många landsting i Sverige. Vi tror på öppenhet och insyn och att tiden av "den vita rockens magi" är förbi. För allas vår välfärd behövs att människor engagerar sig tillsammans och jag har känt mig privilegierad över att ha få vara en del i detta, i den bästa demokratiska anda.

Owe Radetjärn

Kungsör

aktiv i nätverket Kriv

(Kvalitet och rättvisa i vården)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons