Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalla oss för jobbare - inte brukare!

Annons

Härligt bestämda kom de upp till VLT:s redaktion i torsdags. Rickard, Veronika, Jan-Olov, Jane, Stefan och Anders vet vad de vill ha.

- Skriv texter så vi förstår. Ni skriver för svårt. Vi vill också kunna läsa om det som händer i Västerås.

Alltså skall jag försöka skriva den här texten med tanke på er. Inte så många svåra ord och inte för långa meningar eller stycken.

Rickard, Veronika, Jan-Olov, Jane, Stefan och Anders jobbar på olika ställen och bildar tillsammans en fackklubb. Där är också Ylva Larsson med, men hon var inte med till VLT. Tillsammans med cirkelledarna Margareta och Christian träffas de varje torsdag.

Det var Mats Wahlstedt, som är chef på Daglig verksamhet Väster, som tyckte att de skulle bilda en fackklubb. Mats ville att de skulle få bättre självförtroende och få vara med och bestämma själva.

- Mats är bra, säger alla runt bordet. Det finns bara en sak vi inte gillar. Vi har skrivit till honom och sagt att vi inte vill bli kallade för brukare, utan för jobbare.

När fackklubben har möten sitter de i lokalen i Bäckbyskrapan, eller så åker de ut på olika besök i Västerås. På mötena pratar de om aktuella ämnen som kärlek och pengar.

Fackklubben är också en testpatrull.

- I dag har vi åkt med VL och det var inte så bra, berättar Veronica. Det fanns inget att spänna fast Rickards rullstol i.

Margareta hade ett jättejobb att försöka hålla fast rullstolen när den åkte runt i bussen.

- Chauffören var inte så trevlig. Han var inte alls pigg på att fälla ut rampen. Han ville nog inte ha oss med!

Anders arbetar som konstnär på Skepparbacken. Han målar tavlor och arbetar med textilier. Anders trivs jättebra med jobbet han haft i fyra år. Det är bra kompisar och ledare. Fast det finns konstnärer som inte gillar det Anders och hans kompisar gör. De tycker inte att de förståndshandikappade konstnärerna ska ta betalt för de konstverk de gör.

- Dumt, tycker Anders.

Jan-Olov skriver sånger och är skådespelare, Veronika jobbar på ABB Control och Stefan och Jane jobbar på monteringen och skruvar sönder elmätare. De är förlovade och ska snart flytta ihop.

Efter besöket på VLT skulle de vidare till bussbolaget som brukar lämna och hämta vid jobbet.

- De har så bråttom när de ska hämta mig. Jag hinner inte klä mig. Då kör de ifrån mig, säger Jan-Olov.

Richard är jättearg. Han vet vad han ska göra när han träffar VL:s chef.

- Jag skall vända upp och ned på gubben!

Tack för att ni kom och hälsade på. Det var jättetrevligt!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons