Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källbäck (m): Sprutbyte minskar smittspridning

"Knark är fortfarande olagligt och missbruk är dödligt" skriver Åsa Coenraads (m) och Mikael Andersson Elfgren (m) den 1 augusti.

Annons

För det första heter det missbruka inte knarka, för det andra så finns ingen avgiftning att tala om i Västmanland. Och avgiftning är nödvändigt om en missbrukare skall bli fri sitt missbruk, vari det än består.

Amfetamin skrivs ut till barn, sömnmedel till unga, "lyckopiller" till barn, unga och vuxna. Vari går gränsen för "knark" hos er?

Massor av människor i Västmanland går omkring som vandrande missbrukare! Eller är det bara de som syns på stan? Subutex (ett heroinliknande preparat) florerar bland ungdomar. Till dessa piller behövs inga sprutor, men det genererar lätt ett missbruk som är synnerligen svårt att avgiftas från.

Inga så kallade läkemedel ökar i förskrivning så mycket som "lyckopiller". Och dessa är vanebildande.

Många av dem som missbrukar i dag har börjat antingen med lyckopiller eller amfetamin som barn eller unga eller med morfin mot smärtor. Sedan när läkarna inte längre skriver ut är det svarta marknaden som gäller, för i stort sett ingen blir avgiftad.

Och hårdare tag, menar jag är att erbjuda en adekvat avgiftning, sedan behandling. Inte att göra missbrukaren kriminell.

Sprutbytesprogrammet skulle göra att risken för smittspridning minskar och att missbrukaren får kontakt med öppenvårdsmottagningen för missbrukare. Det kan leda till ett första samtal om avgiftning som sedan leder vidare till en behandling.

Och det är långt till att få vård för sitt missbruk i Landstinget Västmanland det kan alla missbrukare vittna om. Lägre tröskel till vård är ett önsketänkande. Men som politiker kan ni se till att öka möjligheten till avgiftning och vård.

Och Region Skånes sprutbytesprogram kan läsas positivt eller negativt beroende på vilket svar man vill ha. Jag har tolkat det positivt.

Missbruk är dödligt med smutsiga sprutor!

Mona-Britt Källbäck (m)

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons