Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källberg (FP): Vår vård kontra katastrofhjälp

Annons

Hur ska man värdera vardagslunken i den västmanländska vården jämfört med olika krig och katastrofer runt om i världen? En kanske ovanlig fråga, men aktuell för de medarbetare som vill ställa upp i olika former av hjälpinsatser. Vad gäller sjukvården och landstinget finns det anställda, såväl läkare som sjuksköterskor, som är engagerade i organisationer som Läkare utan gränser och Röda korset.

För att förvissa mig om att dessa människor möts av positiva och förstående chefer när de vill ha ledigt för hjälpuppdrag – jag hade fått höra att det inte alltid var så – ställde jag vid det senaste sammanträdet i landstingsfullmäktige en fråga till landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström (S):

Har Landstinget Västmanland generellt och i praktiken en positiv inställning till att ge tjänstledighet för sådana uppdrag?

Svaret var väl inte ett helt glasklart ja. Sådan ledighet måste prövas från fall till fall och medges om det inte medför allvarliga störningar i landstingets verksamhet, var hennes svar.

Jag menade att det måste vara ytterst grannlaga att ställa störningar i vårt vårdutbud mot krig och lidande ute i världen i övrigt.

Mellan raderna i hennes svar kunde jag dock utläsa en i grunden positiv inställning. Jag hoppas att det kan stärka dessa landstingets hjälparbetare i deras framtida kontakter med sina chefer. Jag tycker att vi ska vara stolta över att vi har medarbetare som på detta sätt är besjälade av att hjälpa människor i nöd.

För den intresserade finns hela denna lilla debatt att se och höra på landstingets hemsida www.ltv.se under vinjetten Politik och påverkan samt webb-tv och 294 minuter in i sändningen från 24 oktober.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons