Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen om att stå till höger hårdnar

Annons

Kampen om att stå till höger hårdnar och i jakten på taburetterna är den politiska högern beredd att dagtinga med allt. Först ut var moderatledaren Fredrik Reinfeldt när han under vintern klart deklarerade sin syn på kollektivavtal och byggnadsarbetarnas lönenivåer.

Med Maud Olofsson i spetsen för centern har förändringarna kommit. Centern som en gång framställts som småfolkets parti har under hela våren legat steget efter Fredrik Reinfeldt. Nu har centern sällat sig till Svenskt Näringslivs och högerns kravmaskin. Kraven om inskränkt konflikträtt innebär att man nu tagit klivet upp i samma division som moderaterna.

En nyfiken tanke slår oss, Jörgen Johansson centerpartistisk riksdagsman. Går centerns ledning i takt med sina lokala företrädare?

För att verkligen bekräfta för väljarna att man vill etablera sig i den högsta divisionen har Maud Olofsson också klargjort att man vill sänka ersättningsnivåerna vid arbetslöshet och sjukdom.

Precis som moderaterna låter man ungdomsförbunden ploga för krav som såg sina bästa dagar för hundra år sedan: Krav på förbud mot kollektivavtal! Radera den svenska arbetsrätten! Kraftiga inskränkningar i de centrala fackliga organisationernas rättigheter!

Kraven som nu framförs känns inte bara igen från svenska historieböcker, idéerna testades i Spanien på 1940-talet och i Chile på 1970- talet.

Iskalla högervindar drar genom Sverige. Samtidigt som svenska folket vill ge facken större makt. Samtidigt som politiker och arbetsgivare i EU imponerat tittar på den svenska modellen.

Det ironiska i centerns nya politik är att det endast ska vara en del i samhället som ska förbehålla sig rätten att organisera sig. Centerns kärntrupp med LRF insåg tidigt vikten av att organisera sig och gemensamt driva krav.

Våra organisationer kommer att fortsätta jobba för våra medlemmar. Vi som företrädare ska fortsätta att utveckla allas möjlighet till förbättringar i arbetslivet och i samhället, det är vår skyldighet.

Vi har bestämt oss. Som företrädare för 13 000 medlemmar i Mälardalen kommer vi att ta den fackliga och politiska kampen mot centerns bakåtsträvande och arbetarfientliga politik.

Vi ska vara med och utveckla den framgångsrika svenska modellen, inte avveckla den.

Mats Engström

Byggnads Malen

Hans Westman

Fastighets, avdelning 18

Magnus Eriksson

Elektrikerna, avdelning 9

Joakim Blomqvist

Målarna, avdelning 6

Jan Eriksson

Skogs- och träfacken, avdelning 6

Nicklas Enström

Elektrikerna, avdelning 6

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons