Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan abonnenterna få plats i styrelsen?

Annons

Nu nalkas bokslutstider och Mälarenergi AB, som du väl har en del inflytande på skall komma med sina julklappar till kommunerna - ägarna - i form av så kallad "ränta" om 10 procoent på de falska "förlagslånen".

Dessa julklappar har abonnenterna sedan 1996 stått för genom att bolagen tvingats till så höga avgifter att det uppstått utrymme för "ägarna" att sno till sig av den granna monopolkakan till fröjd för politiker av alla slag. Hallstahammars kommunalråd skryter med att man genom besparingar klarar sin budget; men inte ett ord om att det är tack vare de årliga 6 miljoner kronorna från Mälarenergi El-nät AB!

För Västerås del är ju beloppet från Mälarenergi AB avsevärt

högre. Här tullar man ju även värmeabonnenterna och som grädde på moset en extra utdelning på 57 miljoner kronor från Mälarenergi AB:s försäljning av Ena Kraft AB.

Frågor:

- Vilket belopp har Västerås budgeterat som "ränta" på de falska "förlagslånen" för året 2005?

- Var det abonnentmedel från Mälarenergi AB som möjliggjorde köpet av Geddeholm?

- Om en kommun kan förvandla eget kapital i ett bolag till lån från ägaren och belasta detta lån med ränta, förklara då varför en privat ägare inte kan göra samma sak? (utan att hamna i fängelse)

- Är du medveten om att av Mälarenergi El-nät AB:s fakturering mot abonnenterna om cirka 340 miljoner kronor per år skall 60 miljoner (plus moms för abonnenterna, det vill säga 75 miljoner) eller drygt 20 procent av bolagets omsättning betalas ut till ägarna, och att det är den svaga gruppen hyresgästerna som belastas hårdast?

- Anser du det moraliskt rätt att kräva ränta på kapital i ett kommunalt ägt bolag där ägarna inte tillskjutit något utan kapitalet under åren byggts upp av abonnenterna?

- Finns det någon politi(s)k vilja nu, när Å Hillman, H "Rutab" Helgesson, L Luttrop och några andra politiker är borta från scenen, att återföra de falska "förlagslånen" till Mälarenergi AB:s egna kapital? Vill du redan nu och inför kommande kommunalval förklara var du och socialdemokraterna står i frågan?

- Om abonnenterna bildar en "intresseförening" kan du tänka dig att den får styrelseplatser i bolagen?

Bo G Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons