Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan klimatets framtid vänta till 2008?

Annons

Äntligen har vi fått en het samhällsdebatt om klimatförändringarna, vår tids största politiska utmaning. Samtidigt som allt fler människor efterlyser politisk handlingskraft så står den nya regeringen utan en enda idé om hur klimatkrisen ska lösas.

Nu anser man sig behöva en lång tankepaus fram till 2008 innan det ska hända något. Frågan är om jorden har råd med ännu en regering som inte orkar ta itu med det allvarligaste hotet mot ekonomisk utveckling och jobben.

Politik handlar ofta om att prioritera mellan olika intressen. De val man gör säger också en hel del om vilken ideologi och värderingar som ligger bakom det politiska tänkandet. Uppenbart är att den nya borgerliga regeringen prioriterar att försämra för de arbetslösa framför att ta tag i klimatkaoset.

De borgerliga gjorde ett stort nummer i valrörelsen av att vara väl förberedda på att genomföra sin gemensamma politik. Inte på alla politiska områden, men på de viktigaste.

För att se hur alliansen prioriterat så har vi granskat hur stor del av de gemensamma vallöftena som behandlar klimatpolitiken. Av 638 förslag handlade inte ens en procent om klimatet. Utbildningspolitiken tog upp 20 procent av förslagen.

Det enda riktigt konkreta klimatlöftet var det om en premie till den som köper en miljöbil. Döm om vår förvåning när vi fick förslaget till ny budget. Många av vallöftena fanns med, men inte miljöbilspremien. Eftersom det är ett ganska bra förslag så gav vi ändå de borgerliga chansen att rätta till sitt misstag genom att miljöpartiet tog med det i en motion till riksdagen. När det kom till kritan valde de borgerliga ändå att rösta ned sitt eget vallöfte.

Betydligt mer handlingskraftig var man på att riva upp reformer. Den gröna skatteväxlingen stoppas, flygskatten avskaffas och man lovar pengar till stora motorvägsbyggen på bekostnad av järnvägssatsningar. Inget steg framåt, många steg bakåt är facit hittills.

Det råder ingen brist på förslag på hur vi kan minska våra utsläpp av växthusgaser. En storsatsning på järnväg och annan kollektivtrafik är en viktig pusselbit. Andra är att flyget ska betala sina klimatkostnader, satsning på miljöbränslen och flytta över transporterna från lastbil till järnväg.

Bristen på handling när det gäller klimatarbetet kan ses som en konsekvent handling. Att inte göra något är också ett vallöfte som nu de borgerliga lever upp till. Frågan är bara om väljarna nöjer sig med att vänta på bättre tider för klimatet.

Maria Wetterstrand

Håkan Wåhlstedt

Frågan är om jorden har råd med ännu en regering som inte orkar ta itu med det allvarligaste hotet mot ekonomisk utveckling och jobben, skriver Maria Wetterstrand (mp), språkrör, och Håkan Wåhlstedt (mp), partisekreterare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons