Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaosets återgång till Libanon

Annons

Häromdagen frågade en dam mig om det inte finns någon vettig människa i Mellanöstern. Jo, det finns Rafik Al-Hariri, Libanons premiärminister, blev mitt spontana svar.

Man trodde att Libanon har lärt sig läxan från sitt inbördes krig på 70- och 80-talet men så verkar det inte. Vi får väl hoppas att den senaste bomben som exploderade i västra Beirut nära hotellet Saint George inte skall utlösa en situation som kan leda till en okontrollerad våldsspiral och ett nytt inbördeskrig. Libanon har knappt återhämtat sig ekonomiskt, socialt och börjat få politisk stabilitet förrän ett nytt hot dyker upp.

I flera sekel har Libanon styrts på ett logiskt sätt med en kristen president och en muslimsk premiärminister. Tyvärr, verkar det som om man i dessa regioner löser sina politiska motsättningar med bomber och kalashnikovs. Varför Libanon? Landet kallades före 1976 för Mellanösterns pärla innan våldet och förstörelsen tog över.

De senaste månaderna har man märkt en politisk spänning mellan olika grupper, anhängare till presidenten Amin Lahod som vill ha ett nytt mandat och andra som tycker motsatsen.

Men varför mörda före detta premiärministern i stället för presidenten i så fall? Det råder ingen tvekan om att bomben var riktad mot Rafik Al-Hairiri personligen, men varför? Han var en man som införde en ny politik vars grundpelare heter dialog. Al-Hariri blev därmed en fiende till alla som inte vill se Libanon leva i stabilitet och samförstånd.

Vid sin återkomst från Saudiarabien, där han var kung Fahds rådgivare, hade Al-Hariri med sig flera miljarder dollar som han investerade i olika projekt. Ingen kan anklaga honom för korruption. Han lovade att han skulle återföra Libanon till vad landet en gång var och han höll sina löften. Han var på sätt och viss en utböling i det politiska rävspelet i Libanon. Han fick stöd från de flesta länder speciellt Frankrike och tack var hans styre med politisk dialog lyckades han till och med få Syrien att lova dra bort sin armé från hans land.

Under sin korta tid vid makten lyckades Al-Hariri förstärka den politiska stabiliteten men misslyckades tillfälligt. Det utlöste en våg av missnöje men man var säker på att han skulle rida ut detta problem tack vare sin känslighet och tillit till samtal med fiender såväl som vänner.

Rafik Al-Hariri är död, vilken libanesisk personlighet skall kunna axla hans mantel? Vilka som mördat Al-Hariri och varför de gjorde det återstår att se. Men en sak är säker, Libanon kommer under den närmaste tiden att leva i social och politisk osäkerhet. Det är fruktansvärt att man inte i Mellanöstern kan lösa sina meningsskiljaktigheten med argument i stället för bomber.

Om man skall spekulera om vem som vinner på Al-Hariris död är de som inte gillar allt tal om politisk dialog och som vill skapa kaos i landet, nämligen Hizbollah. Varför just nu? Libanon väntar ett besök, under helgen, från utländska investerare. Detta kan ha varit ett sätt att skrämma bort dem.

Abdel Zgaia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons