Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Axelsson: Näringsliv och högskola behöver varandra

Annons
Karin Axelsson. FOTO: JAN GUSTAFSSON

Som högskola arbetar vi med två kärnuppgifter; grundutbildning och forskning. Detta är vårt viktiga bidrag till tillväxt i kunskapssamhället. För att kunna skapa utbildning som leder till jobb och forskning i världsklass, behöver vi starka partner. Det gäller såväl näringsliv som offentlig sektor i roller som aktiva projektpartner, finansiärer och inte minst goda ambassadörer för vår verksamhet.

Vi på Mälardalens högskola arbetar målmedvetet med att rigga vår organisation för att bli än mer professionella i samproduktion med omgivande samhälle. I vår region har vi i dag redan en god samverkan. Men nu önskar vi ta det begreppet ett steg vidare, från samverkan till samproduktion, där alla parter tar ansvar för att driva regionens utveckling i rätt riktning.

För att stärka regionens näringsliv, vård och skola har Mälardalens högskola initierat en rad konkreta aktiviteter och projekt där några av de större är; Robotdalen, minST, Automation Region och Samhällskontraktet. Vår starka ambition är att våra utbildningar leder till jobb.

Därför är det också oerhört viktigt att det finns en tydlig koppling mellan Högskolan och omvärlden och vi arbetar hela tiden för att införa mer arbetslivskontakter i utbildningarna, genom gästföreläsningar, studiebesök, praktik samt projekt från företag och kommuner.

I tider av kris, då de flesta små och medelstora företag i vår region kämpar för sin överlevnad, behöver alla hjälpas åt. Ett nära samarbete mellan högskola, näringsliv och den offentliga sektor, är den enda och rätta vägen att gå.

Förra året, när finanskrisen och lågkonjunkturen slog extremt hårt mot Eskilstunaregionens företag, främst mot den tunga fordons-industrin och dess underleverantörer, agerade Högskolan tillsammans med Volvo och regionala företrädare, snabbt och sjösatte Volvo Prepare.

Prepare är ett specialanpassat program för industrianställda. I stället för att bli varslade, med risk att dessa personer lämnar regionen, har de kunnat vara kvar och i samarbete med högskolan börjat forska på sina arbetsplatser, i väntan på att krisen mattas av.

Ett annat konkret initiativ till samproduktion på vår arena är Centrum för produkt-realisering, CPR. Här jobbar forskare, studenter, entreprenörer och företagare tillsammans för att skapa konkret nytta. Det senaste året har CPR drivit cirka 100 projekt.

CPR är tydliga i sin profil och menar att allt deras arbete och all forskning ska vara tillämpbar, efterfrågad och nyttoinriktad.

Högskolan driver sedan snart tio år Idélab, en kreativ miljö som hjälper studenter och högskolans anställda att utveckla sina idéer. Idélab stöttar idébäraren att göra affärer av sina idéer och slussar sedan över till bland annat Create, som är steget före Teknikbyn, och Munktell Science Park. Idélab är kort och gott vår egen plantskola för färska nyföretagare.

Mälardalens högskola har initierat en forskargrupp inom styrning av samproduktion. Genom att ta lärdom av både egna och andras erfarenheter från olika samverkansinitiativ, däribland de ovan nämnda, uppnår vi fördjupad kunskap som gör oss ännu vassare i praktiken. I morgon, torsdag den 22 oktober, har vi en stor, internationell konferens om samproduktion, för både forskare och praktiker. Konferensen är ett instrument för att diskutera hur vi i framtiden ska kunna bedriva ett än mer smart och framgångsrikt samproduktionsarbete, vilket är helt i linje med Högskolans strategi.

När vi nu profilerar oss som den samproducerande högskolan är Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KKS) en viktig aktör och finansiär, där Mälardalens högskola får del av de totalt 1,5 miljarder kronor som stiftelsen avsatt för att högskolor aktivt ska driva samproduktion med näringsliv och offentlig sektor.

KKS uttrycker att det inte är någon slump att Mälardalens högskola valts ut som en av tre, av totalt 18, sökande högskolor. KKS menar att Mälardalens högskola har en tradition av samproduktion och många nya och spännande tankar som de vill stötta. KKS uppmanar nu på nationell nivå att svenskt näringsliv än mer ska engagera sig och hitta samarbetsformer med landets högskolor.

Mälardalens högskola är beredda att realisera steget från samverkan till samproduktion. Vi står i startgroparna för att skapa nya former för dialog och möten mellan högskola och näringsliv. 2010 bjuder vi upp till dans!

Vi utgår från att regionen engagerar sig, så vi inte blir sittande som panelhönor…

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons