Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl-Erik Andersson: Destruktiv egoism har spridit sig:

Annons

Hatpropaganda mot flyktingar i sociala medier

Flyktingarna förväntas bli många fler. Bilden från ett flyktingläger i Uganda.Foto: AP/TT

Den långsiktiga uppvärmningen av vår planet genom de stora växthusgasutsläppen till följd av energiutvinningen från kol, olja och fossilgas skapar svåra problem. Glaciärerna vid polerna samt i bergskedjorna minskar och leder till höjda havsnivåer.

I Bangladesh som är ett land som ligger nära havets nivå kommer en meters höjning av havsnivån innebära att 30-40 miljoner människor måste lämna sin jord och fly.  Men var de skall ta vägen då gränsen till Indiska Unionen är spärrad.

Så är det på flera andra håll i världen också. Uttorkning kommer att ske av vissa områden och göra det omöjligt eller försvåra för mänskligt boende.

2050 beräknas världen kunna ha omkring 250 miljoner flyktingar och det är att jämföra med dagens flyktingström som är 65 miljoner människor. En del av dagens flyktingströmmar är följden av klimatförändringar i Centralasien men också svårlästa politiska/kulturella/religiösa konflikter. Oöverskådliga politiska konflikter kan skönjas i en nära framtid där demokratin går under.

2050 beräknas världen kunna ha omkring 250 miljoner flyktingar och det är att jämföra med dagens flyktingström som är 65 miljoner människor.

Läget inför framtiden är oroväckande och måste hanteras gemensamt i samarbete mellan världens stater. Orsakerna till klimatkrisen måste angripas med betydligt starkare åtgärder än vad som nu görs så att havsnivåhöjningarna minimeras. Flyktingproblematiken måste angripas i grunden. Hållbar energiförsörjning och nya infrastrukturer måste byggas.

På åtminstone på tre nivåer måste politiskt agerande ske.

• Den internationella nivån

• Den regionala nivån, i vårt fall EU

• Den nationella nivån

Tyvärr hotas detta mest av den egoistiska nationalismen och isolationismen som är så dominerande i dag. Diskussionen på nationell nivå tycks mest handla om hur många asylsökande kan man ta emot och hur många som måste avvisas. Men en grundläggande debatt om att åtgärda de globala orsakerna tycks helt glömmas bort.

Det är en destruktiv egoism och girighet som spridit sig. Argument som vi har inte råd att hjälpa flyktingar hörs ofta i debatten och inte nog med det så sprids hatpropaganda i sociala media mot flyktingar som pekas ut som extremt kriminella och farliga.

Argument som vi har inte råd att hjälpa flyktingar hörs ofta i debatten och inte nog med det så sprids hatpropaganda i sociala media mot flyktingar som pekas ut som extremt kriminella och farliga.

De viktiga miljöfrågorna förlöjligas och negligeras av konservativa krafter på Facebook och Twitter. Den alternativa sanningen och fejkade nyheter sprids med stor hastighet.

Grupp ställs mot grupp. Tack vare flyktingarna har inte äldreomsorgen fått tillräckligt med pengar sägs det men sanningen är att äldreomsorgen måste rekrytera folk som inte finns i vår befolkning utan måste ske av inflyttade.

Vi får verkligen akta oss så att inte den politiska fördumning som skedde i Europa före andra världskriget slår rot på allvar som i slutändan ledde till miljontals människors lidande och död.

Skräckbilder målas upp om att landet skall islamiseras genom att det bor några procent muslimer i landet men som den nyktre lätt kan inse det orimliga i en sådan risk. Däremot är det en signal till kristna församlingar att fördjupa sin tro , slå vakt om sin kristna identitet och starta kristen mission i vårt land.

Det behövs en andlig väckelse där vi inser att vi förvaltar en planet som skapats av en gudomlig skapare inför vilken vi är ansvariga. Denne skapares kärlek till alla människor gör att vi måste älska våra medmänniskor.

Vi har alla en gemensam DNA från denne skapare och således är alla människor bröder och systrar och där nationsgränserna inget betyder egentligen. Varje människa kan välja Kristus väg och bli uppfylld av anden som ger en annan människa. Det hopp och den kärlek som tron på Kristus är en räddning av människorna och den planet vi lever på

Karl-Erik Andersson

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons