Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl-Erik Andersson (FP): En seriös bedömning av kärnkraften behövs

Annons

Analysen av det som hänt i Japan bör nu göras sakligt och med en klok bedömning.

Kärnkraftsolyckan i Japan tyder på att man tänkt fel när man inte garderat sig tillräckligt kraftigt för tsunamier och extrema jordbävningar. Detta kommer säkert att få ett rättsligt efterspel för det japanska elbolaget. Säkerhetsnormerna för kärnkraften är högst ställda jämfört med det som gäller för andra energibranscher. Men det är självklart att säkerheten ytterligare måste höjas.

Debatten blir dock lite skev när man betänker att nanopartikelstort stoft som tränger in i kroppen via luftvägarna orsakat av förbränning dödar 5 000 människor varje år i Sverige. Det motsvarar 3,5 miljoner människor per år i världen.

Förnyelsebar energi och energieffektivisering kan inte globalt ersätta både kärnkraften och fossilenergin i form av kol, olja och gas. För knappt ett år sedan präglades nyheterna av oljekatastrofen utanför USA; s östkust och frågan ställdes om man skall djupborra efter olja under havets botten.

De ekonomiskt utvinningsbara olje- och gas-reserverna minskar och därför förbereder många energibolag borrning av olja i polartrakterna, utnyttjande av tjärsanden i Kanada och produktion av bränsle från stenkol i USA. Allt detta skulle innebära en stor miljökatastrof innebärande allvarligt hot mot folkhälsa och biologisk mångfald.

En seriös och lugn analys borde leda till att kärnkraften utvecklas och att säkerhetsnivån ytterligare ökas. Något alternativ till detta kan svårligen hittas i en värld där jordens befolkning kommer att öka 50 procent fram till 2050 och det är illusoriskt att tro att vi genom mindre förbrukning av varor kan spara oss ur försörjningskrisen då majoriteten av jordens befolkning ännu inte har en tillräcklig levnadsnivå.

Bakom hörnet ligger möjliga oljekriser med prischocker i den nära fram-tiden och detta gör att beredskapen inför mycket komplexa kriser måste höjas. Det är möjligt att självförsörjningsgraden av energi i EU och Sverige måste ökas.

Hela den komplexa problembilden måste vägas samman utifrån ett helhetstänkande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons