Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl-Erik Andersson (fp): EU-parlamentet är viktigt

Annons

EU består av demokratiska stater som binds samman genom en gemensam konstitution för samarbete. Att rösta till EU-parlamentet och sända dit delegater som kan göra nytta för oss européer är lika självklart som att rösta och ha bra riksdagsledamöter.

Följande politiska områden är viktiga för våra

Europaparlamentariker att arbeta med.

* Klimat-, miljö- och energipolitiken är global och känner inga nationsgränser. Genom att EU sätter upp klimatmål samt söker få med världen i övrigt så bidrar EU starkt till lösningen.

* Europas demografiska utveckling är sådan att andelen äldre kommer att öka. Det finns stora behov av arbetskraftsinvandring till EU under kommande år.

Åtskilliga miljoner människor kan flytta till Europa för att fylla ut arbetskraftsbehoven.

Vid Europas gränser finns idag ett tryck på att få komma in i EU och många illegala invandrare försöker komma hit. Speciellt från Afrika är trycket hårt. Europa måste tillsammans förhålla sig till detta på ett humanitärt sätt. Dels måste vi kunna ta emot flyktingar från förtryck, ekologiska katastrofer, krig med mera och dels måste vi direkt hjälpa länderna i Afrika och andra kontinenter för att få till stånd en egen utveckling.

Hjälpen kan vara alltifrån militära fredsinsatser till uppbyggnad av ett hållbart samhälle. De som kommer till Europa måste kunna mottas på ett värdigt sätt och efter lämplig språkutbildning snabbt komma i arbete.

* EU skall aktivt bekämpa den internationella brottsligheten genom att polisorganisationerna i de olika medlemsstaterna koordineras. En gemensam unionspolis skall byggas ut och förses med effektiva redskap. Det amerikanska FBI bör tas som förebild. Det är viktigt med ett kategoriskt avståndstagande till prostitution, trafficking, narkotika som föder kriminalitet och våld.

Man måste också arbeta hårt i parlamentet för:

* Jobb och företagsutveckling och effektivare offentlig upphandlingspolitik.

* Transeuropeisk hälso- och sjukvård - man ska fördjupa hälsovårdssamverkan och införa europeisk patientpeng.

* Ökad samverkan inom utbildning, forskning och den femte friheten (kunskapen).

* Mer europeisk samordning av bland annat. Järnvägstrafik, eldistribution, bredband.

* Effektivisering av EU:s

administration samt förbättrad kommunikation/samverkan mellan EU-organ och de nationella myndigheterna.

Det gäller nu att kavla upp skjortärmarna och jobba i den europeiska kontexten precis som kring riksdag, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige. Vår stora europeiska demokrati får inte slarvas bort.

Karl-Erik Andersson

ordförande i folkpartiets EU-grupp, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons