Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl-Erik Andersson (fp): Öka engagemanget i EU-frågor

Annons

Det globala samhället är ett faktum och globaliseringens utmaningar är både hot och möjligheter. Hoten är att rädslan för sina jobb uppstår som i sin tur skapar främlingsfientlighet och kraven på skydd mot omvärlden. En sådan utveckling är alltid farlig och brukar leda till sämre utveckling i det långa loppet. Isolering leder till fattigdom.

Det gäller istället att plocka fram våra starkaste sidor. Med kunskaper och kompetens kan vi konkurrera på den globala arenan. Därför måste vårt skolsystem lämna ifrån sig elever med kvalitativa och relevanta kunskaper för att möta arbetsmarknadens krav eller kraven för högre studier och forskning.

Det mest önskvärda scenariot är en positiv ekonomisk global utveckling som sprider välståndet över klotet och möjligheterna finns för detta nu. Samtidigt måste detta göras på ett hållbart sätt så att man samtidigt löser klimatkrisen.

Det europeiska samarbetet har både fördjupats och utvidgats under drygt 50 år och EU är en faktisk konfederation mellan demokratiska stater. Denna spelar en allt större roll på världsarenan och genom sin storlek och marknad påverkar EU:s ageranden också världen i övrigt. Det vi ogillar i Kina och Indien kan vi härigenom påverka genom att ställa krav på dem som vill exportera till vår marknad. EU kan stoppa social dumpning, barnarbete med mera.

Inrikespolitiskt vet vi att cirka 60 procent av alla nya lagar och regler emanerar från beslut som tagits gemensamt mellan medlemmarna i den Europeiska Unionen. Kan man påverka detta? Ja, det kan man genom att vara aktiv.

Ibland kan det tyckas att EU-arbetet går långsamt och trögt men ur ett historiskt perspektiv har mycket hänt. Trots vad som sägs om en krånglig och byråkratisk process så är det faktiskt en demokratisk samverkan mellan demokratiska stater och en sådan process får ibland tillåtas ta tid.

För politikerna och medborgarna i kommuner är det viktigt att dessa engagerar sig i påverkan av EU-direktiv via olika organ som Sveriges Kommuner och Landsting, EU:s regionalråd, Föreningen Euro-Cities och CMR (Council for Municipalities and Regions). Kommunerna är också viktiga aktörer i EU:s olika forsknings- och utvecklingsprogram liksom i sökande till EU:s strukturfonder.

Den lokala och globala politiken hänger samman och därför måste man vara aktiv på EU-nivån. De som vill gå ur EU och tror Sverige själv kan påverka sitt öde har missat det sammanhang som gäller i dag och i morgon. Genom ett aktivt engagemang och bejakande har aldrig möjligheterna varit större att göra något positivt för världen. Detta är tack vare EU, som är en union av demokratiska stater.

Karl-Erik Andersson

Ersättare för folkpartiet i kommunfullmäktige i Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons