Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl-Erik Andersson (fp): Turen gynnar den förberedde

Annons

Turen kommer att gynna Lund med omkringliggande region som förberett sig på att ta emot ett gigantiskt internationell forskningsprojekt. Här sker stark politisk samverkan mellan Lunds universitet, Handelkammaren, regionen, kommunen och många andra intressenter. Nu har man också förankrat det i regeringen.

European Spallation Source, ESS, är en planerad anläggning för mångvetenskaplig forskning med hjälp av neutronspridningsteknik, där ett stort antal länder i Europa visat intresse för samarbete.

Förslaget att förlägga ESS i Sverige, nära Lund, har lagts fram av ett konsortium, ESS Scandinavia, vilket inkluderar cirka 20 universitet, laboratorier, institut, regionala myndigheter och organisationer. Projektet är mycket stort och kan jämföras med Öresundsbroprojektet i storlek.

Beslutet om var ESS ska förläggas kommer att ske genom en överenskommelse mellan de europeiska ländernas regeringar, efter det att de formella avsiktsförklaringarna har lagts fram av de potentiella värdnationerna. Om beslutet tas snart, kan ESS genomföra de första experimenten år 2017. Lund och Skåne är bara att gratulera.

På samma sätt borde vi i Västerås förbereda oss för att ta emot andra stora internationella energiforsknings- och utvecklingsprojekt på hög nivå. Förbereder vi oss för en större händelse så kommer turen att gynna även Västerås. Vi kan lära av Sydsverige och Lund.

Det gäller att hitta former för samverkan mellan viktiga värdeskapande institutioner, till exempel kommun, högskola, landsting, länsstyrelse, handelskammare och att göra något. Det gäller att skapa nätverk som både är lokala och globala, fånga in innovatörer och eldsjälar. Antagligen finns både kunskaper, intresse och möjligheter här

i Västmanland för sådana internationella projekt. Men någon måste vara den som kopplar ihop alltsammans och agerar utifrån det. Så var det i Lund och så kan det bli också i Västerås.

Vill vi behålla och utveckla vår Högskola måste vi kanske upp till bevis och komma med något stort.

Karl-Erik Andersson

ersättare i Västerås

kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons