Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl Pejcic (S): Gör rent inom socialdemokratin!

Det är ingenting förvånande att det blåser stormar inom vårt parti. Förhoppningen är att det inte stormar bara inom och kring partiets toppledning, utan jag hoppas att det blir riktig orkan på alla ledningsnivåer inom partiet.

Annons

Ideologi, demokrati, tryggheten, solidariteten, moral och etiken har ordentligt naggats i kanten inom vårt parti. Partiet styrs av politisk elit och karriärister som utövar grupptryck med hjälp av medarbetare som rekryteras inom den egna familjen och bekantskapskretsar. Eliten och karriäristerna engagerar sig bara för egen vinning.

Merparten av så kallade politiska beslut fattas i slutna kretsar utan att beslutsfattarna är övertygade om att fattade beslut vilar på partiets ideologiska grunder.

Många utav förtroendevalda inom partiet har blivit mångsysslare. Det betyder att de har flera förtroendeuppdrag som de inte klarar av. Mångsysslandet medför att andra inom partiet som är intresserade av uppdrag inom partiet hindras att få ett.

Förnyelse och skolning av nya medarbetare inom partiet har avstannat och detta har medfört att det är nästan omöjligt att ta sig fram till ledande funktion i partiet. Det är etablissemangen som har sett till att förnyelse och skolning av nya medarbetare har avstannat, detta för att inte få konkurrens och på så sätt kan de sitta på sina poster i flera decennier tills de har uppnått all trygghet i tillvaron.

Vårt parti har inte längre klart uttalad politik. Vi talar inte om vilken politik vi vill föra. Därför har väljarna tappat förtroendet för vårt parti. Den nya uppkomsten av klasskillnad har inte tillkommit bara under alliansens maktutövning utan även vårt parti har skuld i detta.

Det spelar egentligen ingen roll om vi byter alla som är i ledande ställning inom partiet om vi inte återgår till vår ideologi och demokrati med individen i centrum. Den enda möjlighet till förnyelse i partiet är att vi återskapar folkrörelsens inflytande.

Vårt parti är inte bara arbetareparti utan alla löntagarnas parti. Partiet bör ha klart för sig att majoriteten av tjänstemän är skolade barn och barnbarn till arbetarna som skapade SAP.

Om vi inom partiet inte tar lika hänsyn till alla löntagare kommer partiet att ha mycket svårt att återfå makten i landet.

Inriktningen för att få ny partiledare är avgörande vilka kravvärderingar vi har för uppdragets innehåll.

Oavsett vem som blir ny partiledare så kommer vederbörande inte att klara av att leda partiet ur krisen om vi inte rensar bort karriärister/individualister från partiets representation och låter representanter för folkrörelse representera socialdemokratisk politik.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons