Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraft bättre än naturgas

Annons

I en debattartikel i VLT den 15 augusti efterlyser Mälarenergis ordförande Kent Ryberg folkpartiets syn på naturgas. Frågan har aktualiserats genom kommunfullmäktiges beslut att inte utnyttja sitt kommunala veto i fråga om en tillståndsansökan från Eon om att få dra en naturgasledning genom Västerås. Detta var vi folkpartister med om att fatta. Vi är också helt eniga med Kent Ryberg om att vårt kommunalägda energibolag Mälarenergi AB absolut inte skall använda naturgas i sin produktion. Vi vill inte bidra till att öka växthuseffekten.

Vi folkpartister vill över huvud taget inte uppmuntra storskalig naturgas, något som vi noterat att den nuvarande socialdemokratiska regeringen däremot inte drar sig för.

Eftersom vi är realister och övertygade om att det inte går att välja bort både olja, kol, naturgas och kärnkraft, om vi skall kunna tillgodose framtida behov av elektricitet i hushåll och näringsliv, vill vi ta bort förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk. Det betyder inte att staten skall fatta beslut om att bygga reaktorer, men att det inte skall vara förbjudet för energiproducenterna att göra det inom ramarna för politiskt beslutade miljö- och säkerhetskrav.

Runt om i världen planeras och byggs kärnkraftverk. Det är orimligt att det skall vara förbjudet i Sverige som har hög kompetens på området och behöver kärnkraft för jobbens och inte minst miljöns skull.

Bengt-Åke Nilsson

gruppledare (fp)

Birgitta Nilsson (fp)

andre vice ordförande i Mälarenergi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons