Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraft ett koldioxidfritt alternativ

Enligt Eric Söderberg (KD) bör vi tillåta entreprenörerna att satsa på vindkraft. Naturligtvis är det så. Problemet är att fysikaliska grundlagar begränsar vindkraften.

Annons

Det som driver vindkraftverken är vindens rörelseenergi som varierar mellan 100 och 2,5 procent vid 17 respektive 5 sekundmeter. Det tar tid att ta sig ut och upp i de havsbaserade vindkraftverken (1- 3 landmil från land) oberoende av tekniska landvinningar.

Söderberg propagerar för acceptans för haverier på vindkraftsidan. Detta bör också gälla kärnkraftssidan. Offentliggör olyckor och haverier inom vindkraften på samma sätt som inom kärnkraften.

Härdsmältan i Harrisburg 1979 gav inga dödsfall. Tjernobyl, byggt på samma sätt, hade gett samma resultat. Det vill säga acceptans av teknisk utveckling även på kärnkraftssidan. Förra året dödades cirka 150 personer i vindkraftsolyckor.

Satsa resurser på både vindkrafts- och kärnkraftsutveckling! Den fjärde generationens kärnkraftverk kan använda bränsle från slutförvaret för vidare drift. Med minskat restavfall oskadligt efter 1 000 år. I praktiken slutförvaring under begränsad tid.

Söderberg skriver om att vindkraften inte skall ersätta kärnkraften, men oppositionen med Mona Sahlin i spetsen talar ju om att ersätta kärnkraften med förnybar energi. Det är därför jag vill synliggöra proportionerna mellan vindkraft och kärnkraft.

Kritisk processindustri tål inga avbrott i elleverans. Vattenkraften enbart klarar inte backupkravet. Då återstår kärnkraften. Prioritera huvudproblemet att ta bort den fossileldade kraften och låt den koldioxidfria kraften vara kvar (vind- och kärnkraft).

Söderberg skriver om att man skall ha lite is i magen beträffande vindkraften och inte kräva fulländning som jag tolkar det. Varför gäller detta då icke kärnkraften också?

Carl-Åke Utterström

civilingenjör, pensionär, före detta konsult, entreprenör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons