Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraftsförespråkare: Det är ett realistiskt alternativ

Det släpps ut mer koldioxid i luften än någonsin från fossila bränslen som olja, kol och naturgas. Oljetransportfartygen fortsätter att förorena haven.

Annons

Oljepriset har nyligen passerat den magiska gränsen 100 dollar per fat. Kol- och naturgaspriserna har också stigit.

Vindkraft är bra så länge det blåser men i stiltje står vindkraftsverken stilla.

I Danmark varierar elproduktion mellan som mest 2500 megawatt ner till noll vid vindstilla. I Danmark har man därför som bas för elproduktion stora kolkondensverk längs kusterna.

Två av Europas ekonomiska giganter, Ryssland och Tyskland, planerar en ledning för fossilgas i Östersjön från Ryssland till Tyskland, vilket innebär ökade koldioxidutsläpp i Europa.

Det förutsätts att kärnkraftverken i världen skall kunna klara rörbrott men hur är det med gasledningen på Östersjöns botten? Även den kan råka ut för olyckor och spricka.

Förslag om nya säkrare, miljövänligare och mera ekonomiska kärnkraftsreaktorer presenteras nu i flera länder bland annat i Sverige. Trots de politiska hindren i en del länder fortsätter utvecklingen av kärnkraftstekniken.

I Storbritannien diskuteras nu inom regeringspartiet labour en ny generation av kärnkraftsverk. I Finland byggs en ny kraftreaktor och ytterligare en är under diskussion och i Kina planeras för ett tiotal nya reaktorer för elproduktion.

Kärnkraft är ett realistiskt alternativ för miljövänlig elproduktion till olja, kolkraft och naturgas enligt vår mening. Vatten- och vindkraft samt vedeldad elproduktion bör också användas i länder efter de möjligheter som naturen ger.

Lars Persson

filosofie doktor, Sigtuna stad

Frigyes Reisch

docent, Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons