Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraftsvänner: Det finns komplement

Den "Svenska modellen" för elproduktion är ett vinnande koncept.

Annons

Kärnkraften står för baskraften. Så fort det blåser startar vindkraftverken och ger elenergi. När det inte blåser så träder vattenkraften in och ger motsvarande elproduktion. Sammantagna är förhållandena i Sverige gynnsamma för produktion av elektricitet utan utsläpp av koldioxid. Alla dessa tre komponenter behövs dock för att stödja en miljövänlig elförsörjning i framtiden.

När man idag steg för steg vill minska förbrukningen av kol, olja och fossilgas inom hela samhället och särskilt inom transportsektorn är det naturligt att använda mera el i Sverige.

Den kraftiga utbyggnaden av vindkraften och effekthöjningarna vid de tio kärnkraftverken i Sverige möjliggör att vi kan leva upp till dessa högt ställda ambitioner. Många länder inser också detta och följer det svenska exemplet. En del länder har gått vidare och bygger ut kärnkraften som grannlandet Finland.

Det är bra att lagen om förbud att tänka konstruktivt om kärnkraft har mjukats upp och kärnkraftsdebatten är inte längre helt förlamad.

Världen går vidare och Sverige får inte sticka huvudet i sanden. Sverige måste kunna följa utvecklingen för att fatta kloka beslut när det blir dags att ta nästa steg att gå vidare med utbyggnaden av nya energikällor.

Frigyes Reisch

Docent, Stockholm

Lars Persson

Filosofie doktor Sigtuna stad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons