Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kårordförande: Utan studentkår inget studentinflytande

Den 17 mars överlämnade regeringen ett ­förslag till riksdagen att den obligatoriska kåravgiften avskaffas den 1 juli 2010. Beslut väntas den 20 maj. Regeringen framhåller att ett avskaffande inte kommer försämra ­studentinflytandet, men anser samtidigt att det är upp till studentkårerna om ett avskaffande kommer stärka studentinflytandet.

Annons

En undersökning på 1 600 av våra egna studenter visar att 48 procent av studenterna vid Mälardalens högskola tycker det är rätt att avskaffa kårobligatoriet. Men hela 28 procent vill att medlemskapet ska fortsätta vara obligatoriskt och uppger att de skulle fortsätta vara medlem oavsett obligatorium. Det är just studentinflytandet som är det starkaste argumentet.

Några röster ur undersökningen: ”Det är viktigt med en organisation som arbetar för studenternas bästa”. ”Studentkårens arbete måste få fortsatt stöd då det är den enda organisationen som utgår från ett studentperspektiv.” Studenterna ser således själva en risk att studentinflytandet utarmas.

Landets studentkårer kommer självklart arbeta hårt för att studentinflytandet består vid ett avskaffande av kårobligatoriet. Mälardalens studentkår lovar att göra sitt bästa. Dock är det inte säkert att vi lyckas.

Vad händer om vi inte lyckas? Då kommer det inte finnas någon studentkår vid Mälardalens högskola. Utan studentkår - inget organiserat studentinflytande. Utan ett organiserat studentinflytande – inga fler höga betyg i kvalitetsarbete.

Regeringens argument för ett avskaffande är föreningsfrihet. Ingen student ska tvingas vara medlem i en studentkår. Regeringen har verkligen lyckats när det gäller att hitta ett säljande argument. Det finns nog inte många som ser föreningsfrihet som något dåligt.

Regeringen anser att ett avskaffande av kårobligatoriet kommer ge ett mer vitaliserat kårliv. Samtidigt menar de att ett aktivt studentinflytande är nödvändigt för utbildningarnas kvalitet.

Under 2008 utvärderade Högskoleverket nio lärosätens arbete med kvalitet. Mälardalens högskola fick, som enda lärosäte, högst betyg. Enligt Högskoleverket imponerar kvalitetsarbetet vid Mälardalens högskola och att: ”En god struktur går här hand i hand med en levande kvalitetskultur”.

Mälardalens studentkår kan till stor del ta till sig av de goda vitsorden. Självklart är det högskolan som behöver ha tydliga riktlinjer för sitt kvalitetsarbete men det är också viktigt med ett organiserat studentinflytande, att det finns engagerade studenter som kvalitetssäkrar utbildningarna, både sina egna och framtidens. Studentinflytandet ger bättre utbildningar, det tycker inte bara studentkårerna utan även rektorer, högskoleverk och riksrevisionen.

När den obligatoriska avgiften tas bort är regeringen villig att avsätta 30 miljoner kronor per år, i statliga medel, för att organisera ett studentinflytande. Är 30 miljoner mycket eller litet? ”Regeringen bedömer att det statliga resurstillskottet är tillräckligt för att vid varje lärosäte bedriva en grundverksamhet med studentinflytande”. Enligt regeringen är 30 miljoner alltså mycket pengar. 30 miljoner innebär en statlig ersättning på 105 kronor per heltidsstudent.

En utredning 2008 om kårobligatoriet visade att en minimiersättning till studentkårerna för ett bevarat studentinflytande bör vara minst 310 kronor per helårsstudent. Totalt sett 95 miljoner. Den siffran baserades på den faktiska kostnaden för studentkårernas verksamhet.

Studentkåren innebär studentinflytande. Studenterna måste få säga sitt om sin utbildning; för deras framtids skull och för att säkra framtiden för lärosätena och arbetsmarknaden. I forskningspropositionen angav regeringen kunskap som den viktigaste konkurrensfaktorn, och lyfte fram Sverige som en av framtidens starka kunskapsnationer. Detta ställer vi absolut upp på. Men för att detta ska bli sanning är studentinflytandet ett måste. Slå gärna ett slag för föreningsfriheten men låt studentinflytandet få kosta mer än 30 miljoner per år.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons