Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Civilkurage bidrar till ett mänskligare samhälle

Annons
Fota viktigare än att hjälpa? I medierna har vi i sommar kunnat läsa om en bilolycka där bilister, som varit först på plats efter olyckan, inte hjälpt de skadade utan i stället filmat dem, skriver debattörerna. foto: scanpix

I lokala medier i länet har vid flera tillfällen personer fått utmärkelser för visat civil-kurage i samband med akuta situationer där människor varit i fara.

Detta visar på att svenska folket har en klar uppfattning om att vi bör ställa upp för varandra när fara för liv och lem hotar. Människor i allmänhet kommer väl knappast att vara så heroiska som de som nominerats och fått utmärkelser genom sitt civilkurage, men vi kan bli bättre!

I medierna har vi i sommar kunnat läsa om en bilolycka där bilister, som varit först på plats efter olyckan, inte hjälpt de skadade utan i stället filmat dem. Reaktionerna från läsarna lät inte vänta på sig. Någon hade egen erfarenhet av en bussolycka utomlands där många människor stannade och hjälpte de skadade.

Som en jämförelse hade någon stoppat ungdomar som sköt med slangbella i en tunnelbanevagn i Stockholm där medpassagerarna inte lyfte ett finger för att hindra skjutandet. Några ifrågasatte mediernas metod att uppmana folk att skicka in bilder från olyckor och till och med betala för dem.

Vilka signaler sänder man då ut? Inte är det budskapet i Den gyllene regeln – handla mot andra som du själv vill bli behandlad. En dag kan det vara jag som ligger på trottoaren avsvimmad eller med en hjärtinfarkt och i behov av andras välvilja.

Att ha civilkurage kan dock vara enkelt. När några killar med rakade huvuden och svarta kängor tvingade upp en invandrare från sätet i en tunnelbanevagn för att ge plats för dem ställde sig övriga passagerare upp. Vid nästa hållplats troppade de av …

Människors benägenhet att inte rycka in kan bero på osäkerhet och rädsla att göra fel, bli smittad eller att folk runt omkring inte kommer till undsättning om man själv börjar agera. Civilkuragets farligaste fiende är dock likgiltighet och avsaknad av empati. Vi ser det som nödvändigt med ökade kunskaper kring akuta situationer men framför allt att vi, både unga och gamla, i många olika sammanhang för etiska diskussioner kring civilkurage.

I många europeiska länder finns en civilkuragelag och i Sverige har staten gjort ett par utredningar i frågan. Resultatet blev att vi inte bör införa en sådan lag med hänvisning till bland annat rättssäkerheten. Lagen ansågs vara alltför svår att hantera.

Det finns dock redan bestämmelser i sjölagen att vi har ett ansvar att undsätta människor i sjönöd. I trafiklagstiftningen finns en smitningsparagraf som tydligt visar att vi ska stanna kvar och bistå de drabbade när vi själva är delaktiga i olyckan.

Mediernas rapporter om civilkurage och återkommande utmärkelser till personer med civilkurage bidrar till att hålla frågan levande hur vi kan bistå medmänniskor som råkat illa ut. Det välkomnar vi kristdemokrater. Den gyllene regeln ligger som ett stöd bakom.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons