Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd: Den nya lärlingsutbildningen är en triumf

Annons

Lärlingsutbildningar är en väl beprövad form av utbildning som många av våra duktiga yrkesarbetare idag har som grund. Tyvärr togs denna utbildning bort under ett antal år på 1980-90-talet när utbildningspolitiken gick in på ett nytt spår genom att likrikta alla utbildningar och göra dem högskoleförberedande.

Kristdemokraterna var det parti i Sverige som först initierade frågan om att återinföra lärlingsutbildningarna. I Västerås har vi under 1990-talet i fullmäktige motionerat och interpellerat i frågan men inte fått gehör av tidigare socialistisk majoritet.

Att vi nu tillsammans med övriga partier i Västeråsalliansen inför lärlingsutbildning till hösten i våra gymnasieskolor, genom regeringens nya skolpolitik, är en triumf och inget vansinne som Per-Inge Ahlbäck framställer det (VLT den 20 december).

Tyvärr har Ahlbäck och hans (s)-kollegor inte förstått att varje människa är unik och har rätt att få utvecklas utifrån sina egna intressen och förutsättningar.

Respekten för människovärdet har saknats i socialdemokraternas skolpolitik där man pressat in alla ungdomar i samma utbildningsfålla genom högskoleförberedande kurser för samtliga på gymnasiet. Vad detta har inneburit kan man se genom alla avhopp, misslyckade skolresultat och förstörda självkänslor som många elever drabbats av.

Ove Jansson från Företagarna (VLT den 18 december) lever i verkligheten och ser de stora möjligheter ungdomar nu får att varva praktisk och teoretisk utbildning. Det blir möjligt att mera konsekvent "färga in" kärnämnena mot den utbildning man

väljer, till exempel arbeta än mer med yrkessvenska, engelska och matematik.

En stor vinst är den utvidgade praktiken som varvas med karaktärsämnena. Detta ökar motivationen hos ungdomarna att lära sig mer för att bli bra i det yrke man valt.

Genom att ett antal lärlingsplatser bland annat förläggs inom hantverksyrken finns det ett hopp om återväxt inom ett område där många nu går i pension.

Den nya lärlingsutbildningen kommer att stärka våra ungdomars självförtroende, deras motivation och upplevelsen av att vara behövd. Viktigt är också att få komma ut i vuxensamhället, ha tillgång till bra förebilder och lära sig vad yrkeslivet kräver.

Dessutom, Per-Inge Ahlbäck, finns inga dörrar stängda. Man ska kunna komplettera för att gå vidare till högskolan. Vill man ha högskoleförberedelse finns den möjligheten kvar på de yrkesförberedande

programmen.

Vad kan man mera önska?

Lars Lindén

ersättare i utbildningsnämnden

Arne Nordberg

före detta skolpolitiker

vice ordförande i fastighetsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons