Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd: Dödshjälp eller livshjälp ? frågor med många dimensioner

Michael Gajditza ger i VLT den 4 december sin synpunkt om aktiv dödshjälp.

Annons

Vi delar vissa av hans påståenden men tar avstånd från den syn på aktiv dödshjälp som hans resonemang ger uttryck för.

Diskussionen i Sverige har under de senaste 25 åren mycket handlat om andra länders agerande, till exempel Holland, där eutanasi (aktiv dödshjälp) tillämpats sedan 1980-talet.

Kristdemokraterna i Sverige säger nej till aktiv dödshjälp. I stället arbetar vi för att den palliativa (lindrande) vården ska vara så utbyggd att hjälp mot till exempel smärta alltid ska gå att få.

Det kan utifrån individens perspektiv ses som en obetydlig skillnad mellan vad det innebär att på begäran avbryta en meningslös, livsuppehållande behandling som förlänger livet med några månader och innebörden av aktiv dödshjälp. Men för vårdpersonalen blir detta synnerligen tydligt. Om aktiv dödshjälp blev tillåtet skulle det i sak innebära patientens rätt att få hjälp av personal att avsluta livet om man inte är i stånd att göra det själv, samt en rätt - eventuellt också en skyldighet - för en annan person att utföra denna handling i tjänsten. Vi inser att ur ett individperspektiv kan det synas vara upp till individen att besluta om dödshjälp men ur ett samhällsperspektiv ter sig denna utveckling skrämmande. Sjukvården ska alltid stå i livets tjänst.

Många, inte minst äldre, känner idag att deras tillvaro är så meningslös att de helst av allt skulle vilja dö. Detta måste ses som ett rejält underbetyg på det samhälle vi skapat. I vården, likaväl som i den omsorg vi alla kan ge, måste strävan vara att ge god livskvalité även i den del av en människas liv då detta går mot sitt slut. Vårt fokus ligger på att utveckla den palliativa vården. Den ska ge en effektiv smärtlindring men också kunna ge socialt, psykologiskt och andligt stöd.

Enligt Läkartidningen, 12/2007, är 94 procent av de läkare i England som just arbetar med palliativ vård emot aktiv dödshjälp. Blir vårt samhälle ännu bättre på denna vård så kommer de som ropar på aktiv dödshjälp att bli färre.

Det ska vara lika tryggt att dö som att födas.

Ingvar Nordén

landstingsråd

Elisabet Fridén

kommunalråd Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons