Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(kd): Ihåligt ekar (s) förslag om föräldraförsäkringen

Ihåligt ekar erbjudandet från socialdemokraterna om att vi gemensamt skulle kunna driva frågan om att bygga ut föräldra­försäkringen för Sveriges småbarnsfamiljer.

Annons

Att bygga ut föräldraförsäkringen vore mycket tilltalande, men varifrån skulle socialdemokraterna ta pengarna till ett sådant generöst förslag? Varför inte medge att vårdnadsbidraget är en lösning som är ekonomiskt möjlig till skillnad från idén om en utbyggd föräldraförsäkring? Förslaget om en jämställdhetsbonus på 3 000 kronor när föräldrar väljer att dela på föräldraförsäkringen är ett gott komplement till vårdnadsbidraget.

Vårdnadsbidraget är faktiskt en lösning som inte enbart är till för sammanboende. Även ensamstående föräldrar kan utnyttja det eftersom vårdnadsbidraget till skillnad från föräldraförsäkringen inte är knutet till enbart föräldrarna.

Därigenom är det fullt möjligt för en ensamstående förälder att låta barnet umgås mer med morfar, farmor eller någon annan i familjens nätverk, om man tycker att det är en bra lösning. Ett annat val är att föräldern går ner i arbetstid.

Vi är fullt medvetna om att 3 000 kronor inte är mycket pengar, men det är bättre än ingenting. Föräldrar som har en förskoleplats till sitt barn får i dag indirekt stora summor av kommunen i subvention, medan föräldrar som väljer att själva ordna med barnomsorgen för sitt barn inte får ett rött öre i bidrag. Kvalitén på omsorgen kan dock ur ett barnperspektiv vara lika hög oavsett vilket val som görs. Inom den öppna verksamheten finns dessutom stora möjligheter för barnen att delta i gruppverksamhet med utbildade pedagoger.

Observera att vi inte vill försämra förskoleverksamheten!

Nu erbjuder vi valfrihet och flexibilitet i barnomsorgen, och det viktigaste är att barnet blir vinnare. Vi kristdemokrater

anser att alla barn ska uppleva att de blir sedda och bekräftade redan från starten av livet. De har rätt till en harmonisk uppväxt med lärande, lek och trygghet. Det är inte politiker som ska avgöra valet av barnomsorg. Det är varje familjs angelägenhet.

Det är den regerande Västeråsalliansen som möjliggör denna valfrihet.

Solveig Nygren

1:a vice ordförande förskolenämnden

Malin Gabrielsson

ledamot förskolenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons