Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Kommunen konkurrerar ut de privata alternativen

Den 3 maj släppte Svenskt Näringsliv sin årliga rapport om företagarklimatet i Sveriges kommuner.

Annons

Hallstahammar har i årets rapport visat sig lite bättre än förra årets rapport. Kommunen lyckades klättra 17 placeringar, till plats 140. En mycket bra placering jämfört med tidigare år. Vi är på väg i rätt riktning.

Men även om kommunen i sin helhet klättrat uppåt, har inte alla bedömningsområden varit lika lyckade. I kategorierna ”Konkurrens från kommunens verksamheter mot privata företag”, och ”Hur är tillgången på arbetskraft med relevant kompetens”, har Hallstahammar tyvärr inte lyckats lika bra. Där tappade vi i placering och de är två riktigt oroande områden, där man som attraktiv företagarkommun inte får tappa. Inom kommunens konkurrensområde tappar vi 103 placeringar (!) och inom arbetskraftskompetensen tappar vi 79 placeringar.

Detta ser vi kristdemokrater som ett mycket oroväckande tecken, att kommunens verksamhet konkurrerar ut den privata marknaden. I stället för att öppna armarna och låta företagen blomstra sätter kommunen käppar i hjulen, och väljer att konkurrera med dem.

Därtill tappar vi tillgång på relevant arbetskraft. Då kan man fråga sig hur kommunen ska kunna vända den trenden. Vi tappar inte bara kunskap inom industrin, vi tappar även inom vård och omsorg. Behoven kommer inte bara vara stora inom några år, de kommer att vara enorma!

Hur ska nu Hallstahammar hämta igen sig till nästa år? Frågan kvarstår. Men ett införande av lagen om valfrihetssystem kanske är avgörande, liksom att våga satsa på privata aktörer inom barnomsorgen och göra ett riktigt försök med en privatisering av vård och omsorg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons