Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Kvinnliga företagare behövs i Västmanland

Annons

Regeringen har under den senaste mandatperioden satsat ungefär 100 miljoner kronor per år för att stimulera företagsamma kvinnor. Dessa pengar har gått till kvinnor som driver företag men som är i behov att utveckla detta samt till kvinnor som startar nya företag.

86 000 kvinnor i hela Sverige har haft nytta av programmet Främja kvinnors företagande. Programmet skall bidra till ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt genom att fler kvinnor startar, driver, köper och utvecklar företag.

Västmanland följer rikstrenden, ungefär 25 procent av företagarna är kvinnor. En tredjedel av alla nystartade företag startas av kvinnor. I Västmanland har 665 kvinnor deltagit i programmet Främja kvinnors företagande. Det är många fler än vad projektgruppen hade vågat hoppas på. Målsättningen var att 450 kvinnor skulle delta.

I Västmanland sker arbetet främst genom kvinnliga nätverk. Det målmed-vetna arbetet med att uppmärksamma företagsamma kvinnor har lett till att det har skapats 86 nya arbetstillfällen i vårt län.

Det är viktigt att uppmärksamma företagsamma kvinnor. Kvinnor har i alla tider varit företagsamma och hittat kreativa lösningar på att få vardagen att gå ihop smidigare. Kvinnor har däremot inte alltid vågat ta klivet fram och startat eller drivit företag i den omfattning som män har gjort.

Det är viktigt att satsningen på företagsamma kvinnor får fortsätta och utvecklas. Att ta tillvara på de erfarenheter som projektet har samlat på sig under de år som gått är jätteviktigt. De kvinnliga nätverk som finns i vårt län är en stor hjälp för de kvinnor som vågar ta steget och starta eget.

Kristdemokraterna vill att fler kvinnor skall få chansen att starta och driva företag. Vi vill fortsätta satsningar på detta viktiga område. Vi vill behålla och utveckla rut-avdraget. Vi vill göra det billigare att an-ställa. Kristdemokraterna vill sänka arbetsgivaravgifterna under nästa mandatperiod.

I Västerås vill vi därför satsa på samhällsentreprenörer, vård- och omsorgsföretagare och socialt företagande. Vi vill också satsa på landsbygdsutveckling och på turism- och besöksnäringen. Områden där många kvinnor väljer att starta eget. Men vi ska också uppmuntra kvinnliga innovatörer och teknikutveckling.

Det är också viktigt att uppmuntra ungdomars kreativitet. Kristdemokraternas förslag om sommarlovsentreprenörer är ett bra exempel på ett enkelt sätt att väcka kreativiteten hos våra ungdomar.

Mot detta står det rödgröna alternativet. De vill höja skatten för företag och göra det dyrare att anställa ungdomar. Låt inte Lars Ohly och de andra få chansen att stoppa kvinnors drivkraft.

Västmanland behöver fler kvinnliga företagare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons