Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Låt även cykeln få åka kollektivt

Annons

Kristdemokraterna i Västmanland vill göra det möjligt att ta med cykeln på bussen och tåget.

Alla är vi överens om att det finns stora vinster för vårt samhälle om fler skulle utnyttja kollektivtrafiken, lika så om fler skulle cykla. Att se till så att kollektiv-trafiken fungerar i praktiken för såväl resenär som för organisation är en stor utmaning, men det är också ett ansvar. Att göra det lättare att ta med sig cykeln på tåg och buss kan få fler att ställa bilen hemma, vilket såväl miljö som folkhälsa skulle vinna på.

Vi har ytterligare ett förslag, kanske främst för Västerås Stad: lånecyklar. I Stockholm finns numera ytterligare ett färdmedel inom kollektivtrafiken – lånecykeln. Lånecyklarna är ett samarbete mellan Stockholms stad och ett utomhusreklamföretag. Projektet finansieras genom reklam och avgifter från användarna och kostar därmed inte staden något. Cykeln hämtas och lämnas i valfritt cykelställ i staden och kan lånas upp till tre timmar per tillfälle. Som mest rullar i dag 1 000 lånecyklar i Stockholm. Fördelen med låne-cykel är att cykeln alltid finns där utan stöldrisk och att det blir enkelt och snabbt att ta sig från hållplats till exempelvis arbete.

Cykelturismen är en industri som är på frammarsch. Västerås har sedan länge profilerat sig som en cykelstad. Att göra det enkelt att cykla och att ta med sig sin cykel runt om i länet och i Västerås skulle kunna bli en viktig del i Västmanlands framtida turistsatsningar.

Miljön och folkhälsan har allt att vinna på ett ökat antal cyklade mil .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons