Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Låt oss vara realistiska med hur bättre sjukvård kan genomföras

Miljöpartiet vill att hälsovården ska se människan som en helhet. Det är precis vad Kristdemokraterna gick till val på.

Annons

”Vården ska se till hela människans behov.” I flera aspekter har Krist-demokraterna och Miljöpartiet liknande åsikter, men Kristdemokraterna har valt en mer realistisk och kvalitetssäkrad väg, än den som Barbara Conte, Lars Flodin och Tove Arvidson föreslår.

Kristdemokraterna anser att det första steget mot ett större helhetstänkande är att lyfta fram sjuksköterskorna och vårdvetenskapen för att bättre komplettera den medicinska vetenskapen. Sjuksköterskornas ansvarsområde behöver utökas, liksom samarbetet mellan olika yrkeskompetenser inom arbetslag runt en patient. På dessa sätt kan helhetssyn, förebyggande arbete och kunskapsöver-föring mellan yrkeskårerna stärkas.

Det finns önskemål från flera patientgrupper om att öka tillgängligheten till såväl rehabilitering som komplementär medicin, men vi kan inte blunda för att det förutsätter att metoderna är accepterade och – som för alla behandlingsmetoder – att det finns evidens.

Miljöpartisterna väljer i sitt debattinlägg att inte nämna de svåra frågorna om ansvar, kvalitetskontroll och patientsäkerhet när det gäller för oss nya behandlingsmetoder. Menar de att alla metoder som finns per automatik ska lyftas in i högkostnadsskyddet, det vill säga jämställas med ett läkarbesök? Ska läkaren först remittera eller ska det vara remissfritt? Kommer det i så fall att vara upp till varje läkare om de är villiga att remittera till exempelvis kinesisk akupunktur?

En av anledningarna som Miljöpartiet angett för att samarbeta med de röda den här mandatperioden, är att de är emot privata vinster i vården. Det enklaste sättet att undvika privata vinster skulle vara att över huvud taget inte ha privata vård-företagare, till exempel de naprapater och akupunktörer de skriver om i sitt debattinlägg.

För att genomföra miljöpartisternas olika förslag kommer de röd-gröna alltså att behöva anställa för landstinget nya yrkeskårer, vilka de själva benämner som ännu inte helt accepterade. Det blir spännande att se vilken budgetpost Miljöpartiet tänkt minska till förmån för dessa nya yrkes-kårer, för att sedan få dem att tillsammans med befintlig vårdorganisation arbeta som en helhet.

Hälso- och sjukvården behöver bättre se till hela människans behov, ja, men låt oss vara realistiska med hur det kan genomföras.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons