Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD+M+FP+C: Vi har påpekat bristerna i snart två års tid

Miljöpartiet och Social-demokraterna påstår att Västeråsalliansen inte vill ta dialogen om nämnden för funktionshindrades ekonomiska utmaningar. Uppenbarligen sviker minnet!

Annons

Redan 2011 skrev vi ett särskilt yttrande i samband med detaljbudget 2011 att Västerås stads sociala nämnder står inför en utmanande period med omfattande besparings-åtgärder för att uppnå en ekonomi i balans och vi har vid flera tillfällen på nämnden lyft behovet av större strukturella förändringar.

Vi är fortfarande oroade över bristen på utrymme för ökande behov, långsiktiga förebyggande satsningar och att nämnden därmed är underfinansierad. Med andra ord har vi talat om detta i snart två års tid!

Det ansträngda ekonomiska läget beror i huvudsak på de ökade kostnaderna för hemtjänst och personlig assistans. Detta är utgifter som nämnden har svårt att påverka. Men det finns fler hot mot nämndens ekonomi.

Det är ett olyckligt beslut som togs på nämnden den 28 mars om att sänka/justera ersättningsnivåerna för daglig verksamhet. Beslutet innebär en sänkning av en hållbar kvalitet i daglig verksamhet. Konsekvenserna av beslutet gynnar inte en utveckling av Västerås stad, vare sig utifrån ett individperspektiv eller ett utförarperspektiv.

Vi är ändå nöjda att Miljöpartiet och Social-demokraterna lyssnade på oss att tillsätta en utredning för att kvalitetssäkra behovs- och nivåbedömningen av ersättningsnivåerna i daglig verksamhet för att hitta en långsiktigt hållbar lösning.

Vi har även hörsammats i att utreda vad lagen omvalfrihetssystem har betytt för kvaliteten i densamma.

Nu måste vi hitta en väg framåt som gynnar både kvalitet, kontinuitet och trygghet, eftersom ekonomiska utgångsläget för den här nämnden är allt annat än hållbar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons