Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD+M+MP: Tillgängligheten bara ökar i Västerås

I Västerås har tillgänglighetsarbetet gått från ord till handling.

Annons

Att så sker beror på en förändrad attityd och en uttalad politisk vilja att Västerås ska vara tillgängligt för alla som bor och vistas här.

När Västeråsalliansen tog över styret 2006 hade inventeringen av stadens allmänna platser och lokaler utifrån tillgänglighet kommit en bra bit på väg men arbetet med att åtgärda ”enkelt avhjälpta hinder” som ju är Plan- och bygglagens krav före utgången av 2010 låg rejält efter. Vi har spurtat för att komma i mål under 2010 men den tröga starten i början av årtiondet gör att vi även behöver använda en del av 2011.

Tekniska nämndens tillgänglighetspengar på 22 miljoner kronor beräknas till största delen vara använda vid 2010 års utgång. Om man ser i vår omvärld förväntas endast 17 kommuner i Sverige klara att åtgärda ”enkelt avhjälpta hinder” vid utgången av 2010! Vid en studie gjord av Sveriges kommuner och landsting tidigare i år, låg Västerås väl framme bland de fem jämförbara kommuner som var med i studien.

Det är positivt att få visa upp allt som görs på allmänna platser och i lokaler, som att släta plattor läggs ut på trottoarer för att underlätta för rullstolsburna och taktila plattor (räfflade) för synskadade. Rörelsehindrade kan nu åka båt ut till öarna med Rederi Mälarstadens båtar (som nyligen fick tillgänglighetspris) och en hiss för personer med permobil är snart på plats i Stadshuset.

Tillgängligheten till vårt teaterhus har blivit mycket bättre tack vare nya ramper och en hiss. Vi ser nu till att Stadshuset får en god transportabel hörutrustning i väntan på ombyggnation av sammanträdesrum vilket inte är ett ”enkelt avhjälpt hinder”. Stadens hemsida utvecklas kontinuerligt med talsyntes och lättläst text för att underlätta för många olika grupper, som har svårt att ta till sig information.

Vi kommer aldrig som politiker att kunna slå oss för bröstet och säga att nu är vi färdiga med tillgänglighetsarbetet. Att åtgärda ”enkelt avhjälpta hinder” är bara första steget mot ett tillgängligt samhälle. Ett gott samarbete med berörda parter och att allt fler inser att god tillgänglighet är ett bra konkurrensmedel ger dock förutsättningar för ett framgångsrikt arbete.

Genom ökad kunskap, ambition och vilja kommer hela vårt samhälle att bli alltmer tillgängligt. Vid nybyggnation och ombyggnation höjs ambitionsnivån så att byggnaderna redan från början har en god tillgänglighet. I vårt Västerås ska människor inte hindras från att leva som andra på grund av brister i miljö, kommunikation och bemötande. Vi har alla nytta av en god tillgänglighet och det verkar vi för.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons