Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Mälardalen behöver påverka och synas i Europa

Europas regioner får en allt större betydelse som en politisk påtryckningsgrupp i det ­europeiska samarbetet.

Annons

På många håll, speciellt i glesbefolkade eller ekonomiskt svaga regioner har EU kommit att betyda mycket för den regionala utvecklingen. Sverige har ett tiotal regioner representerade i Bryssel och i EU:s regionkommitté. 

Uppsala, Västmanlands och Södermanlands län har till skillnad från andra län

i Sverige ingen egen representation i EU utan har ett samarbetsavtal med Stockholmsregionens Europakommitté. Över huvud taget har våra län varit ganska osynliga i EU-sammanhang, möjligen med undantag av Södermanland som arbetat aktivt med Lissabonstrategin. Det är också kännetecknande att ingen av de svenska 24 företrädarna i EU:s regionkommitté kommer från något av våra tre län. 

Regionkommittén är ett viktigt organ i EU dit förslagen från EU-kommissionen sänds på remiss. Alltså är våra län starkt marginaliserade i regionernas Europa. 

Detta medför att de internationella drivkrafterna för regional utveckling inte är lika starka som i våra grannlän som representeras i Bryssel av regionkontor som Central Sweden (Örebro, Dalarna och Gävleborg) och East Sweden (Östergötland). 

Vi som på nära håll har studerat betydelsen av att vara representerad i det europeiska samarbetet och internationella nätverksbyggandet, föreslår att våra län startar en egen representation i Bryssel. Detta skulle föra Europa närmare oss och bidra till ökat entreprenörskap och hållbar utveckling i vår region. EU är inte till för sin egen skull utan är ett samarbete mellan länder och folk, för att hantera gemensamma utmaningar. Vi som bor och arbetar i våra län skulle få en större insikt och förståelse för Europa och för de möjligheter som vårt medlemskap i EU ger oss. 

Mälardalen skulle bli en stark röst i regionernas Europa och bidra till en positiv utveckling för alla våra länsbor. 

Jonas Segersam

Uppsala 

Lars Lindén

Västerås 

Lotta Jonsson

Eskilstuna

kandidater i valet till EU-parlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons