Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Nu stärks folkbildningen i Västmanlands län

Annons

I den budget som regeringen presenterade förra veckan bekräftar vi att stödet till folkbildningen också är en alliansfråga. 1 000 ytterligare platser på allmänna kurser inom folkhögskolan skapas och de framgångsrika studiemotiverande kurserna utökas att gälla även unga vuxna över 25 år. Sammanlagt drygt 100 miljoner kronor satsas på dessa kurser under de kommande två åren.

I Västmanland bedrivs fyra folkhögskolor De studiemotiverande kurserna är viktiga inslag i dessa skolors verksamhet.

Folkhögskolorna bidrar till att minska utanförskapet hos ungdomar och bidrar till att motivera dem att studera vidare eller komma ut i arbetslivet. Kristdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet har tillsammans arbetat för satsningar på studiemotiverande kurser och fler platser på folkhögskolorna och vi gläds över att de nu blir verklighet.

Folkhögskolornas pedagogik och tradition betyder mycket för att motivera och stödja unga arbetslösa utan fullföljd gymnasieutbildning.

Folkbildningen i Sverige ger till sin karaktär ett starkt bidrag till grundtankar som vi delar inom Alliansen. Folkbildningen handlar om att hitta individuella lösningar som stärker den enskildes makt och möjligheter. Den bidrar till att arbetslösa kan komma in på arbetsmarknaden. Den bygger relationer för livet. Och den ger betydelsefulla kun-skaper inför framtiden. Här är inte svårt att urskilja de begrepp som vi allianspolitiker gärna lyfter fram: Arbetslinjen, Kunskaps-linjen och Relationslinjen.

I Kristdemokraterna, som är Alliansens sociala röst, är vi tydliga med att dessa satsningar är oerhört betydelsefulla. Satsningarna inom folkbildningen riktar sig ofta till dem som är resurssvaga i samhället. Regeringen har redan tidigare infört en temporär satsning på studiemotiverande kurser där unga kan studera på heltid i upp till tre månader inom folkhögskolan. Bland annat handlar studierna om att repetera kärnämnen, träna studieteknik och pröva aktiviteter.

Nu förlängs den satsningen och görs tillgänglig även för personer som fyllt 25 år. Arbetet är en del av regeringens insatser för att underlätta för unga att komplettera och stärka sin kompetens, där Alliansen i årets budgetproposition satsar 342 miljoner för åren 2013–2016.

Folkhögskolornas verksamhet är värd ett starkt stöd från samhället. Likaså är unga människor värda en andra eller en tredje chans. Vi kommer att fortsätta att arbeta för satsningar på folkbildningsområdet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons