Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD: Psykvården lika viktig som kroppsvården

Lars Westerström svarar i VLT 27/6 på vårt debattinlägg om psykiatrisatsningar och frågar samtidigt vart regeringens stora satsningar på psykiatrin har tagit vägen

Annons

Många som arbetar inom psykiatrin har ställt samma fråga. Psykiatripersonal runt om i landet förväntade sig att pengarna skulle komma direkt ut i den vårdande verkligheten, vilket inte var avsikten.

Regeringens psykiatrisatsning har gått till tre områden: nationella kvalitetsregister – för att kunna jämföra vården över landet och mellan patientgrupper, personalutbildningar samt projekt där nya behandlingsmetoder och organisationsformer prövas – för att utveckla den psykiatriska vården.

Lars Westerström tar också upp regeringens och socialminister Göran Hägglunds stimulanspengar för att korta vårdköerna. Han pekar på risken att svårare sjuka får vänta till förmån för patienter med lindrigare besvär. Om hans erfarenhet är vanlig så är det allvarligt för då – som vi ser det – frångår läkarna sin plikt att i första hand ge vård till de mest behövande.

I en tid då hjulen snurrar allt fortare och möjligheterna till avkoppling och återhämtning blir allt mindre kommer med största sannolikhet psykiatrin snart att stå inför nya stora utmaningar med nya vårdkrävande grupper. Vägen till psykiskt stöd inom primärvård och skola behöver därför förenklas. Därför känns det bra att det försök som inleddes i Västmanland under förra mandatperioden mellan BUP och tre vårdcentraler fortsätter.

Kristdemokraterna har alltid och kommer alltid att arbeta för att psykiatrisk vård är lika viktig som kroppslig vård – eftersom vi anser att alla har kroppsliga, själsliga och existentiella behov. Vi hoppas att många, liksom Lars Westerström, ger sig in i debatten och kommer med konstruktiva förslag på hur psykiatrin kan förbättras!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons